A gyomor daganatos elváltozásainak kialakulására életmódbeli tényezők hajlamosítanak. Kutatások igazolják, hogy a dohányzás, valamint a helytelen étkezési szokások lényegesen növelik a gyomorrák kialakulásának kockázatát.
Az alábbiakban részletesen olvashat azokról a külső és belső tényezőkről, amelyek elősegíthetik a gyomorrák kifejlődését.
A gyomorrák felismerésére gyakran már csak egy előrehaladottabb stádiumában kerül sor, mert a tünetei eleinte nem feltétlenül egyértelműek. Étvágytalanság, látszólag ok nélküli fogyás, korábban nem jellemző ételundor, fekete széklet vagy kényelmetlen teltségérzet tapasztalható.
A dohányzás gyomorrákra hajlamosíthat
A dohányzás nemcsak a tüdő egészséges működését veszélyezteti, az orvostudomány jelenlegi állása szerint bizonyítottan okolható a gyomorrákos megbetegedések jelentős részéért is.
A túlzott sófogyasztás, mint kockázati tényező
A helytelen táplálkozás sok betegség forrása, így a gyomorrák esetében is kimutatható a szerepe. Az ételek mértéktelen sózása növeli a daganatos megbetegedések kockázatát. Veszélyforrást jelentenek például azok a mirelit félkész ételek, amelyek már eleve sózott formában kerülnek a boltokba, de ennek ellenére a tálalás előtt sokan újrasózzák őket.
A rostszegény, nehezen emészthető étrend gyomorrákot indukálhat
Gyomorrák szempontjából rizikófaktor a rostszegény étrend, amely nélkülözi a rendszeres zöldség- és gyümölcsfogyasztást, illetve a béta-karotin, a C-vitamin és az egyéb antioxidánsok hiánya. A túl zsíros, nehezen emészthető ételek szintén károsan befolyásolják a gyomor egészségét. A vörös húsok – mint a sertés-, a marha- és a juhhús – hajlamosítanak a rák kifejlődésére.
A Helicobacter pylori jelenléte gyomorrák kialakulását idézheti elő
A gyomor alsó szakaszának rákos megbetegedését gyakran a Helicobacter pylori baktérium okozta fertőzéssel hozzák kapcsolatba. Ha nem megfelelőek a higiéniai viszonyok, vagy nem kivitelezhető a fertőzés antibiotikumos kezelése, nagyobb a kockázata a daganatos elváltozás veszélyének.
Ajánlott cikkünk e témában: Helicobacter és a gyomorrák
Gyomorrákra hajlamosító genetikai tényezők
Az ”A” vércsoportú embereknél gyakrabban diagnosztizálnak gyomorrákot. A rendszeres szűrővizsgálat azoknak a személyeknek is ajánlott, akiknek a családjában már előfordult a gyomor rosszindulatú daganatos elváltozása.