Helicobacter és a gyomorfekély

Korábban elsősorban a túlzott savtermelést tartották a gyomor legfőbb ellenségének, ma már a Helicobacter pylori nevű baktérium a fő mumus.

Robin Warren ausztrál patológus figyelt fel arra az 1980-as években, hogy a fekélyes betegekből vett szövetmintákban, a fekélyek közelében megfigyelhetők addig ismeretlen, csavart alakú baktériumok.

A patológus a fekélyes betegek 50 százalékánál megtalálta ezt az élőlényt. Ez a baktérium – a Helicobacter pylori – különleges felépítésének köszönheti, hogy képes a gyomornyálkahártya savas közegében megélni.

Helicobacter pylori gyakorisága

A harmadik világ országaiban a felnőtt lakosság 80-90 százaléka fertőzött a baktériummal, a fejlett országokban ugyanakkor a 40 év alattiaknak csupán körülbelül 20 százaléka baktériumhordozó. Ebből következik, hogy a baktérium terjedéséhez a rossz higiéniai körülmények is hozzájárulnak. Fekélybetegség a baktériumot hordozó személyek 10-15 százalékában alakul ki.
A kórokozó (amely átmeneti lakóként szinte minden ember gyomrában megtalálható), bizonyos körülmények között képes a gyomorban tartósan megtelepedni, és szinte szétrombolja a nyálkahártya védekező mechanizmusait. Jelenlétével valójában egy hámsérülést okoz, amelyen keresztül már a sósav is képes a sejteket károsítani.

Gyomorfekély Helicobacter-fertőzés miatt?

A helicobacter pylori a fekélybetegség legfőbb ismert előidézője, jelenlétében mindig kialakul a gyomornyálkahártya krónikus gyulladása. Azonban a jelenleg uralkodó nézetek szerint a helicobacter pylori fertőzés társtényező, amely önállóan nem képes a gyomorfekély előidézésére. A betegségek létrejöttéhez számos környezeti, életmódi és veleszületett tényező együttes fennállása szükséges.

A baktérium szerepét erősíti, hogy a fekélybetegség előfordulási gyakorisága a helicobacter pylori fertőzöttséggel párhuzamosan alakul. A gyomorfekélyesek 70-90 százaléka helicobacter pylori pozitív. A helicobacter pylori kiirtása (eradikációja) töredékére csökkenti a fekélybetegség kiújulását. A baktérium jelenléte a gyomorrák kockázatát 3-5-szörösre emeli a helicobacter pylori negatívakhoz képest.


close