Emésztési zavarok

Orvos válaszol rovat
Tisztelt Doktor!

Röviden igyekszem összefoglalni az elmúlt 3 hónap történéseit, a véleményére lennék kíváncsi mi(k)állhat(nak) a tünetek hátterében.
Január végén influenzás lettem, amit hamar kihevertem, csak a köhögés maradt meg 2 hétig. Miután az is elmúlt utána kezdődtek az emésztési panaszok. Étkezés utáni (kb. 1 órával) diszkomfort érzet, hányinger. Időnként gyomorégést és gyomorfájdalmat is tapasztaltam, de nem ezek voltak a jellemzők. Néha az is előfordult (szerencsére csak összesen 4-5ször), hirtelen rosszul lettem, kb. 10-15 perccel étkezés után (nagyon erős hányinger, émelygés, szédelgés, enyhe hőemelkedés (37,5)), ez az állapot olyan 1-1,5 órán át tartott aztán elmúlt. Akkor azt valószínűsítette a háziorvosom, hogy valamilyen vírust szedtem össze. Szerencsére ezek a rosszullétek az elmúlt 2-3 hétben nem jelentkeztek.
Ami viszont továbbra is megmaradt: nagyon keveset tudok enni, hamar úgy érzem, hogy tele vagyok, étkezés után feszítő érzésem van a gyomromban, enyhe hányingerrel.

Ami korábban kimutatásra került (3 hónapja), hogy bélgombásodásom van. Probiotikumokat szedek a kezdetektől, de a tegnapi székletvizsgálat ismét megerősítette gombásodást, és az is szerepel rajta, hogy sok emésztetlen keményítő szemcsét is találtak.
Február óta közel 20 kilót fogytam (85 -> 66). Jelenleg gyomortükrözésre és vékonybél biopsziára várok, ami pont 1 hét múlva lesz.

A kérdésem az lenne, hogy mi állhat ezeknek a tüneteknek a hátterében? Eddig okként reflux, vagy éppen savhiány esetleg maga a bélgombásodás merült fel. Azért fordulok Önhöz is az orvosaimon kívül, mert kezdek már kicsit kétségbe esni, hiszen sose volt semmilyen baja a gyomromnak és az emésztésemnek és ez már 3 hónapja tart. Ezért kérném ki az Ön véleményét is, hogy mi lehet ez.
2011. 05. 11. | 10:19

Kedves Kérdező!
Panaszát tényleg okozhatja emésztési zavar (hasnyálmirigy-elégtelenség), felszívódási zavar (pl. lisztérzékenység) vagy a vírusfertőzés maradványaként gyomor motilitási zavar is. A jelentős fogyás mindenképp aggasztó, további kivizsgálást indokol.

Orvosszakértő 2011. 05. 13. | 21:59
Szóljon hozzá!
Kommentezéshez lépjen be, vagy regisztráljon
close