Gyomorproblémák

Orvos válaszol rovat
Tisztelt Doktor!

Sok elfoglaltságom miatt nem jutottam el orvoshoz, de most szeretnék tanácsot kérni.

1-2 hónapja észrevettem, hogy nagyon sokat böfögök, s egyfajta gombócot érzek ,amelyet kitudok tapintani a bordák alatt közvetlen, nem fáj vagy ilyesmi, csak érzem, hogy ott van, nem is biztos, hogy összefüggésben van a böfögéssel, csak megemlítem.

Tudom, hogy a böfögés általános dolog az emberi szervezetben, de nálam, most már ott tartok, hogy folyamatosan 5-2 percenként rám jön, aztán egy kis szünet. Savasnak érzem, sőt ma már étel is jött fel kis mennyiségben, mindkét esetben a kenyér vagy a feltét(párizsi) jött vissza kis darabban. A pajzsmirigyemet kicsit vastagabbnak érzem az utóbbi időben, persze nem tudom, hogy van-e összefüggés.

Valamiért elkezdtem hízni, pedig nem eszem sokat, táplálkozásom, főleg rizs valamilyen zöldséggel és tészta valamilyen öntettel, olajos tengeri halakat (pl.: halkonzerv) hetente egyszer eszem. Meg valamilyen kenyér és feltéttel a tetején zöldségekkel, meg napközben gyümölcsök, húst ritkán eszem. Tejtermékeket is ritkán. Édességeket maximum 2-3 havonta egy tábla csoki, s abban ki is merül igényem velük szemben. Futni is futok, napi 1-2 órát, mikor hogy esik jól. A paradicsomot imádom, s napi rendszerességgel is tudnám enni, a sűrített paradicsomot is gyakran eszem.

Székletem is érdekes, megfigyeltem egyszer, hogy fehéres gömböcskék voltak rajta, s volt mikor csak az a fehéres valami jött ki belőlem, ezt kiküszöböltem a savanyúság, uborka (nem a kovászos, mert azt nem szeretem) felhagyásával. És volt amikor feketés székletem volt (ez pár alkalom volt mint az előző), és van, hogy normális (általánosságban), váltakozó. De többségében igaz az, hogy vékony a keresztmetszete, lehet hülyén hangzik, de máshogy nem tudom leírni. S utóbbi időben mintha nyálkás lenne. Meg amit megfigyeltem, hogy a kukorica egy az egyben átmegy a szervezetemen, simán látható a székletben, úgyhogy nem erőltetem azt sem.

A vércsoportom 0 pozitív, lehet ez is szempont.

A húsokat nagyon nem erőltetem, egyszerűen nem kívánom, de a szóját se semmi ilyesmit, a tojás féléket is száműztem, az epém fáj tőle.

Amit észre vettem az az, hogy a kígyó uborka és a spárga nagyon jó hatással van rám, ezeket erőltetem is.

Nem iszom alkoholt, maximum heti 1 sör vagy bor, nem kávézok és nem is dohányzom. Egyedül teázni szeretek. S ez így volt mindig is.

Kicsit stresszelős típusú ember vagyok, s sokat idegeskedem általánosságban.

Folyadékként vizet-ásványvizet iszom 2-3 litert naponta. Mondjuk érdekes a nyelvem, mert annak ellenére, hogy iszok rendesen, mindig szomjas vagyok és a nyelvem is lepedékes mindig, vagy sárgás vagy fehéres változó.

Amúgy ha nem eszem semmit egész jól érzem magam, persze tudom, hogy enni kell.

Arra még felfigyeltem magammal kapcsolatban, hogy forró italok, mint tea vagy leves után kicsit felszabadultabbnak érzem magam egy rövid ideig, de utána erős böfögés jön rám, s rosszullét, szédülés.

Nem értem miért nem akar a szervezetem állapota javulni, 23 évesen nem kéne ilyennek lennie. A közérzetem nem éppen a kellemes kategória már.

Esetleg valamilyen tanács: életmóddal,étkezéssel kapcsolatban azt megköszönném, vagy esetlegesen valami betegségnek lennének ezek a jelei,tünetei, nem vagyok orvos, szóval csak panaszkodni tudok. Próbáltam körülírni magam úgy általánosságban.
2011. 06. 06. | 12:26

Kedves Kérdező!

A panaszait okozhatja refluxbetegség, érdemes lenne diétázni, napi ötszöri kis étkezés javasolt, kerülje a kávét, teát, csokoládét, dohányzást, alkoholt, paradicsomot, hagymát, stb.
Mozogjon sokat, szedjen protonpumpa-gátlót, ennek felírásában a háziorvos fog tudni segíteni.

Orvosszakértő 2011. 06. 07. | 09:33
Szóljon hozzá!
Kommentezéshez lépjen be, vagy regisztráljon
close