Lelki eredetű hasfájás, hányinger

Orvos válaszol rovat
Tisztelt Doktornő/Úr!

Kislányom 9 éves és pár hónapja kezdődött, hogy 2-3 hét kihagyásokkal arra panaszkodik, hogy fáj a hasa (gyomrát mutatja) és hányingere van. Akkor az orvos egy általános labort kért vizeletre és vérvizsgálatra, negatív lett minden eredmény. Ultrahangra is elvittem, az is negatív lett. Azt mondta az orvos, hogy ez lehet a stressztől, az iskola nagy követelménye miatt.
Ezek a tünetek most karácsonykor már mindennapossá váltak, és jan. 1-jén kórházba vittük, mert hangosan jajgatott hogy fáj a hasa és hányingere van és december hónapban már annyira étvágytalan lett, hogy 3 kilót fogyott.
Egy hétig voltunk a Gyerek Belgyógyászati Osztályon, ahol az általános vérvizsgálaton kívül még tovább vizsgálták Helikobakterre és lisztérzékenységre is, továbbá volt hasi ultrahang és székletvizsgálat is.
Most is minden eredmény negatív lett, bár a lisztérzékenység eredménye még nem készült el.
Szándékomban állt gyomortükrözést is készíttetni, de a tünetei enyhültek és az orvosok arra célozgattak, hogy egy 9 éves kislányt ne tegyek ki egy ilyen vizsgálatnak hanem előbb járjak annak is utána, hogy nem-e lelki eredetű problémák húzódnak meg az állandó hasfájás és hányinger mögött. Mi otthon szerencsére elmondhatom, hogy rendezett körülmények közt élünk, az iskolában valóban nagy a hajtás és a követelmény és nyilván érik konfliktusok az iskolai társai közt is mint ahogy minden más gyereket.
A kedélyállapota nagyon jó, játszik, nevet és ugrándozik viszont az étvágya még mindig nem tért vissza és még a mai napig min. kétszer mondja, hogy fáj a gyomra és hányingere van. Ez nem mindig étkezés után van, változó. Van hogy evés után érzi, vagy hogy csak úgy rátör a fájdalom és a hányinger.
A nevelési tanácsadóhoz fordultam pszichológusért, felvették az adatokat és 2-3 hét múlva írásban értesítenek majd.
Elhiszem, hogy lelki problémák produkálhatnak valósnak hitt fájdalmat és hányingert, de emiatt lehet az étvágytalansága is? Ráadásul inni is alig akar, szinte egész nap abból állok, hogy kortyonként itatgatom mert többet nem hajlandó inni egyszerre pedig korábban rendesen étkezett és ivott.
2012. 01. 16. | 11:33

Kedves Kérdező!
A gyermek hasfájásának okát valóban részletes gasztroenterológiai vizsgálattal lehet kideríteni.
Abban az esetben, ha az orvos nem talál semmilyen szervi eltérést, ekkor lehet „kimondani”, hogy a háttérben felmerül a lelki eredet.
A pszichés tényezők bármilyen tünetet tudnak produkálni!

Orvosszakértő 2012. 01. 28. | 10:50
Szóljon hozzá!
Kommentezéshez lépjen be, vagy regisztráljon
close