Reflux – miért nem használ a gyógyszer?

Orvos válaszol rovat
Egy évvel ezelőtt reflux-oesophagitist állapítottak meg nálam. Az endoszkópia a nyelőcső alsó 5 cm-es hosszán mutatott ki gyulladást. Lansone kapszulát kaptam. Tünetmentessé nem váltam, ezért fél év múlva Emozul-t kezdtem szedni. Ettől a tüneteim fokozódtak, hatása nem, csak mellékhatása volt. Hetekig azonban olyan érzés volt a mellkasomban, hogy azt hittem tűzoltócső szükséges.
Ekkor újra Lansone kapszulát kaptam. A napi egy kapszula szedése mellett azonban fokozódtak a tüneteim, most már hosszú hetek óta a torkom folyamatosan kapar, rekedtté váltam, 2 hete pedig a vállamba, hátamba is sugárzik a fájdalom. Úgy érzem már az egész nyelőcsövem gyulladt egészen a garatig. Miért nem használ nekem a gyógyszer?
2010. 11. 11. | 15:55

Kedves Kérdező!

Panaszát okozhatja jelentős mértékű reflux betegség (akár epés vagy un. volumen-reflux is). Ennek gyógyszeres terápiájában a savcsökkentők mellett a prokinetikumoknak van szerepe, ez utóbbi csoport tagjai a nyelőcső-gyomor motilitását illetve a záróizom funkcióját segítik elő. Emelett megpróbálhatóak a rabeprazol hatóanyagú savcsökkentő készítmények (Rabyprex) is. Ha panaszai ezen változtatások mellett sem szűnnek, további kivizsgálás (24 órás pH mérés, nyelőcső manometria illetve impedancia-mérés) segíthet az adekvát diagnózis felállításában.

Orvosszakértő 2010. 11. 16. | 14:06
Szóljon hozzá!
Kommentezéshez lépjen be, vagy regisztráljon
close