Reflux

A reflux emésztőrendszeri megbetegedés. Összefoglaló néven GERD, amely gastroesophagealis reflux betegséget jelent. A tünetek hátterében az áll, hogy a gyomor gyomorsavtartalma visszajut a nyelőcsőbe, amely károsítja a nyelőcső belső falát, és kialakul a hétköznapi értelemben vett gyomorégés.

A következőkben a reflux hátteréről, okairól talál további részleteket.

A savas reflux néha egészséges személyeknél is előfordulhat, de az egészséges egyéneknél megfelelően működik a védekező mechanizmus, amely a savas hatást közömbösíti. Ezt a védőfeladatot látja el a nyelőcső féregszerű, azaz perisztaltikus mozgása, így a visszakerült savas gyomortartalom többségét a gyomorba képes hamar visszaterelni.

A reflux hátterében álló folyamatok

Hasonló a nyál funkciója is. A nyál semlegesíti a savas hatást, valamint a lúgos vegyhatású nyák is védi a nyálkahártyát. Ez a nyák a mirigyek által termelődik, és a nyelőcső belső felszínét borítja.

Amennyiben ezek a mechanizmusok nem működnek jól, és a savas reflux hetente több alkalommal is előfordul, a nyelőcső kevésbé ellenálló belső felszínét károsítani fogja a maró sav. Ez az állapot a gastroesophagealis reflux betegség, a GERD.

reflux

A gyomorégés panaszainak kezelésére otthon számos módszer bevált már, de a sokáig fennálló tünetekkel mindenképpen orvoshoz kell fordulni. A rendszeresen fellépő savas reflux egyrészt kínzó tünetekhez vezet, hosszabb távon azonban súlyos szövődményeket, például nyelőcső szűkületet, illetve még rákos megbetegedéseket is okozhat.

Amennyiben a beteg gyomorégésre panaszkodik, minél hamarabb el kell kezdeni az eredményes kezelést, a lehetséges szövődmények megelőzéséért pedig mihamarabb orvoshoz kell fordulni.

A reflux kiváltó okai

Egyes emberek nyelőcsövének alsó záróizma alkatuknál fogva gyengébb lehet, míg más betegeknél a nem megfelelő életmód vagy egyéb kialakult tünetek, panaszok okozhatnak reflux betegséget.

Az alkati adottság mellett egyes élelmiszerek is jelentős hatással vannak a záróizom működésére. A nagyon zsíros és túlzottan fűszeres ételek, a koffeinfogyasztás, a nassolás, a csokoládé, emellett a túl erős és savanyú vagy mentolos ételek ellazítják záróizmot, és előmozdítják a betegséget.

Egyes gyógyszerek is csökkenthetik a záróizom működését, többek között az asztmaellenes készítmények, egyes szívgyógyszerek, valamint a nyugtatók. A betegség tüneteit a stressz is fokozhatja.

Vannak olyan ételek, amelyek fokozzák a gyomorsav termelését. Ilyenek a paradicsom, a citrusfélék, valamint a szénsavas üdítők. A tüneteket erősítheti az alkohol is.

A reflux megjelenését a rekeszsérv kialakulása is befolyásolja. A rekeszsérv egy olyan állapot, amikor a nyelőcső átlépésére szolgáló nyílás kitágul a mellüregünket és hasüregünket elválasztó rekeszizmon. E tágulaton a rekeszizom fölé kerülhet fel a nyelőcső hasi szakasza, vagy akár a gyomor legfelsőbb része is.


Tünetek

close