Reflux tünetei

A reflux jellemző tünete a gyomorégés, ugyanis a reflux során gyomorsav kerül a nyelőcsőbe, károsítva annak belső falát.

A továbbiakban megismerheti a reflux tüneteit, és azt is megtudhatja, milyen szövődményekkel járhat ez a betegség.

A savas reflux gyakori teljesen egészséges embereknél is, de náluk nem okoz különösebb gondot. Ennek oka, hogy védekező technikájuk jól működik, a savas hatást semlegesíteni tudja. Ezt a munkát a nyelőcső végzi el. Féreghez hasonló, perisztaltikus mozgással a savas gyomortartalom jelentős részét visszaviszi a gyomorba.

A gyomorégés

A gyomorégés általában a szegycsont mögött lép fel, majd a mellkas, valamint a nyak irányába sugárzik a kellemetlen érzés. Rendszerint étkezést vagy lefekvést követően egy óra elteltével jelentkezik, és eltarthat akár 1-2 óráig is. Az ételek fogyasztása, a fekvő testhelyzet, illetve az előrehajlás is fokozhatja a panaszokat.

Egyéb tünetek

A gyomorégésen kívül további tünetek is előfordulhatnak. Ilyen például a torokban kialakuló maró érzés, vagy a szájban érezhető savanyú íz. Bizonyos embereknél nyelvégést, akár horkolást, vagy fokozott nyálképződést vált ki ez a betegség. Számos refluxos beteg böfögésre panaszkodik, csuklás, émelygés is előfordulhat, de hányingerre is panaszkodtak már. Némelyeknél kialakul a korai teltségérzés, és a hasi puffadás is okozhat problémát.

Rendkívül fontos tudnivaló, hogy a nyelési nehezítettség, a rendszeres hányás, esetleg vérzés, véres hányadék, vagy szurokszínű széklet súlyos fokú reflux betegségre vagy szövődmény fennállására utalhat. Ezek észlelésekor azonnal orvosi segítségre van szükség.

Szövődmények

A gyomorégéses panaszok otthoni kezelésére számtalan bevált módszer létezik, azonban gyakori vagy hosszan tartó tünetekkel feltétlen forduljunk orvoshoz. A rendszeresen jelentkező savas reflux nem csak a tünetek miatt kellemetlen, hanem veszélyes is lehet. Ilyen komoly következmény lehet a nyelőcső-szűkület, de akár a rák is. A gyomorégést nem szabad elhanyagolni, minél hamarabb szakemberhez kell fordulni.

Néha kialakulhat légúti betegség is a reflux betegségnél. Ilyen például a régóta meglévő köhögés, garat-, gége- vagy tüdőgyulladás, az elhúzódó rekedtség, valamint az asztma. A légúti tünetek hátterében az áll, hogy a nyelőcsőnél a garat és a gége korlátozottabb védelemben van, fokozottan érzékeny a gyomorból visszakerülő sav károsító hatásával szemben.

A fentiek mellett minden ötödik betegnél bizonyos időközönként mellkasi fájdalom lép fel. Ezt néha igen nehéz megkülönböztetni a szívinfarktus tünetétől. Ilyen esetben mindenképpen orvoshoz kell fordulni, hogy kiderüljön a pontos ok. A legfontosabb feladat kizárni a fájdalom szív eredetű meglétét, ez kardiológus szakorvos kompetenciája.

Ezeken kívül fogszuvasodás és egyéb más fogászati betegség is előfordulhat a szájüregbe visszajutó sav miatt.


close