Gyomorfekély

A gyomorfekély akkor alakul ki, amikor megszakad legalább 5 mm területen a gyomor nyálkahártya folytonossága.

Milyen tünetei ismertek? Az alábbiakban ezt is bemutatjuk, valamint részletezzük a gyógyszerek mellékhatását, a betegség összefüggéseit a dohányzással és a sérülésekkel. Szót ejtünk a Zollinger-Ellison-szindrómáról is.

A gyomorfekély betegség előfordulása nem változott az elmúlt 25 évben, de az esetek kevésbé súlyosak, és kevesebb probléma adódik kezelésük során. A nyombélfekély betegsége a felnőttek tíz százalékánál fordul elő. A gyomorfekély ritkábban fordul elő, általában 50 éves kor után alakul ki.

A gyomorfekély tünetei

Gyomorfekélyt jelezhet, ha a beteg a has felső részén jelentkező fájdalmas érzésre panaszkodik. Sajátos tünet ezenkívül a hányinger, a súlyvesztés, illetve az étvágytalanság. Ha a gyomorfekélynek valamilyen szövődménye alakul ki, vérzéses panaszok is jelentkezhetnek.

Ki kell emelni, hogy az idős betegek fekélye panaszmentes lehet, ha mellette folyamatos fájdalomcsillapítót alkalmazó kezelés alatt áll a páciens. Ilyen esetben általában a gyomorfekéllyel járó valamely szövődmény miatt fordul orvoshoz a beteg, például vérzés miatt. Az is előfordulhat azonban, hogy a gyomor, illetve nyombél fala ekkor már át van fúródva. Gyomortükrözéssel lehetséges a betegséget legbiztosabban felismerni.

A gyomorfekély jellemzője, hogy az étkezést követően rögtön megszűnik, és a gyomor kiürülését követően fokozatosan visszatér, általában az étkezés után 1-3 órával. Ezt az étkezés után szűnő, a gyomor ürülésével összefüggő fájdalmat éhségfájdalomnak nevezi a szakirodalom.

A tipikus fájdalom mellett más tünetek is utalhatnak gyomorfekély kialakulására. Lehet, hogy a beteg haspuffadásra panaszkodik, vagy ég a gyomra, illetve savanyú ízű büfögést tapasztal. Ezek a tünetek esetenként az étkezésekkel állnak kapcsolatban, de van olyan is, hogy a kettő nem függ össze.

Ajánlott tartalom: Helicobacter pylori és a gyomorfekély

A gyógyszerek mellékhatása gyomorfekély esetén

Előfordulhat, hogy a gyomor, vagy nyombélfekély kialakulásának hátterében valamely, a beteg által szedett gyógyszer áll. Ismert tény, hogy a szteroidok ilyen tüneteket okoznak. Ezeket a készítményeket általában allergia, asztmás panaszok, vagy esetleg autoimmun betegségek esetén írja fel az orvos.

Ugyanígy gondot okozhatnak a NSAID gyógyszerek, amelyeket fájdalom kezelésére, illetve gyulladások csökkentésére használják. Ezeket elsősorban fejfájáskor, reumatikus panaszok esetén használjuk. Ilyen például az aspirin, a diclofenac. Az ilyen gyógyszerek szedése jellemzően ellenőrzés és orvosi javaslat nélkül történik.

Dohányzás

A dohányosok esetében megfelelő kezelés megléte mellett is csak nehezen gyógyul a fekély, jelentősebb a szövődmények száma.

Sérülések, fertőzések

A stresszhelyzetek, a súlyos baleseti sérülés, a fejsérülés, égés, sokk, vagy súlyos fertőzések következtében akár pár nap alatt is kialakulhatnak fekélyek. Ezek létrejöttében egyrészt a védekező rendszer károsodása, másrészt a fokozott savtermelés játszik szerepet.

Zollinger-Ellison-szindróma

A Zollinger-Ellison-szindróma nagyon ritkán előforduló betegségnek számít. A gyomorfekély kapcsán előforduló panaszok mintegy egy százalékát ez a betegség váltja ki.

A Zollinger-Ellison-szindróma háttérben egy általában a hasnyálmirigyben megjelenő kisméretű daganat áll, ez állítja elő a gasztrin nevű hormont, amely növeli a sav termelését.


close