Gyomorfekély tünetei

A gyomorfekély tünetei közül elsődleges a gyomorszáj környékén fellépő fájdalom, amely általában tompa és égő. Általában az étkezést követően rögtön megszűnik a fájdalom.

Legjellemzőbb gyomorfekély tünet a hosszan jelentkező fájdalom a has felső részén, az étvágytalanság, a fogyás, a hányinger, ha szövődmények lépnek fel, akkor vérzés is kialakulhat.

Ha idősebb betegnél alakul ki a gyomorfekély, akkor sokáig tünetmentes is lehet. Ennek oka, hogy aki tartósan szed fájdalomcsillapítót, annál a gyógyszer elnyomhatja a tüneteket. Kórházi kezelésre akkor van szükség, ha vérzés lép fel. Ezt a gyomor nyombélfalának átfúródása okozza. A gyomortükrözés ad pontos eredményt a diagnózis alátámasztásához.

A gyomorfekély jellemzője még az ún. éhségfájdalom. Az evés után azonnal megszűnik a fájdalom, de 1-3 órán belül visszatér. Ez a gyomor kiürülésével függ össze.

Gyomorfekélyt jelezhet még a gyomor égése, a savanyú felböfögés, a has puffadása. Jelentkezhet az evéssel összefüggésben, vagy attól függetlenül is.


close