Refluxbetegségre hajlamosító tényezők

A gyomortartalom nyelőcsőbe való visszajutását refluxnak nevezzük. A gyomortartalom lehet savas, vagy epével és hasnyálmirigy-nedvvel kevert. A reflux betegség kialakulásának több oka lehet: egyrészt a nyelőcső alsó záróizmának elégtelensége, másrészt étrendi, alkati okok, stb.

Az alábbiakban a refluxbetegségre hajlamosító tényezőkről olvashat, megtudhatja, hogy ezek közül melyiken lehet változtatni, illetve milyen életmódbeli változtatásokkal csökkentheti a panaszokat.

A refluxbetegség tünetei

Legjellemzőbb tünete a gyomorégés, a szegycsont mögötti égő érzés, a hányinger, böfögés, a fokozott nyálképződés. A típusos tünet a mellkasi fájdalom, illetve légzőszervi panaszok kialakulása, például köhögés, rekedtség, asztma. Társulhat még nyelészavar, gombócérzés, hányás, vérzés, étvágytalanság.

A refluxbetegség kialakulására hajlamosító tényezők

A refluxbetegség Magyarország lakosságának 18-27 százalékát érinti, a refluxbetegség mellé az esetek 80 százalékában rekeszsérv is társul.

Vezető oka a panaszok kialakulásának az alsó nyelőcső-záróizom elégtelen működése, melynek oka lehet például a nagy hasűri nyomás túlsúly következtében, túl szoros ruházat, mely szintén fokozza a hasűri nyomást.

Nagyon fontos a panaszok kialakításában az étrend szerepe, ugyanis vannak olyan ételek, amelyek szerepet játszanak az alsó nyelőcső-záróizom elégtelen működésének kialakításában. Ilyen étel például a csokoládé, a zsírdús élelmiszerek szintén ebbe az irányba hatnak, illetve az alkohol és koffein fogyasztása, a dohányzás is.

Hogyan előzze meg a reflux kellemetlen tüneteinek kialakulását?

Az említett faktorok között számos olyan van, ami változtatható. A túlsúly leadása már önmagában is mérsékli a panaszokat, illetve a szoros ruházat kerülése is javasolt. A reflux-diéta a felsorolt élelmiszerek elhagyását jelenti, fontos még kerülni a fűszeres ételeket, a hagymás, a paradicsomot, gyümölcsleveket, stb. Étkezés után ne feküdjön le azonnal, érdemes sétálgatni, mert a vízszintes testhelyzet a gyomortartalom visszaáramlását elősegíti.

Ne dohányozzon, ne fogyasszon kávét, koffeintartalmú teát, alkoholt. A párnáját vagy az ágy fejvégi részét érdemes megemelni, ez egy egyszeri fizikai változtatás, hogy a nyelőcsőbe történő gyomortartalom-visszaáramlás megakadályozására. Ha ezek a változtatások nem hoznak eredményt, feltétlenül keresse fel háziorvosát, ha pedig vérzés, hányás, éjszakai fájdalom, fogyás, fekete széklet jelentkezik, akkor azonnal forduljon orvoshoz.

Amennyiben gyógyszeres kezelést is kap a refluxbetegsége miatt, a leírt javaslatok betartása a gyógyszeres kezelés mellett is javasolt.


close