Gyomorrontás tünetei

A gyomorrontás a gyomor túlterhelése következtében kialakuló tünetegyüttes, általában romlott, túl fűszeres vagy túl nagy mennyiségű étel okozza, de előjöhet vírusos fertőzés eredményeképpen vagy különböző gyógyszerek mellékhatásaként is.

A gyomorrontás konkrét előidézője a gyomor nyálkahártyájának gyulladása, általában olyan gyorsan elmúlik, amilyen hirtelen jön.

A gyomorrontás konkrét orvosi kezelést nem igényel, diétával és sok folyadékkal pár óra vagy rosszabb esetben pár nap alatt teljesen megszabadulhatunk a kellemetlen tünetektől.

Rossz közérzet

A gyomorrontás általában rossz hangulattal indul, amely gyengeséggel, elesettségérzéssel társul. A páciens, hirtelen rátörő fáradtságot, gyengeséget észlel, legszívesebben ledőlne pihenni. A gyomorrontás minden esetben hányingerrel, rosszabb esetben hányással jár. (Bár ez utóbbi megkönnyebbülést is hozhat.) Viszont figyelni kell arra, hogy súlyos hányás esetén fennáll a kiszáradás esélye, ezért nagyon fontos a folyadékpótlás és a kiürült ásványi anyagok pótlása is.

Hasmenés

Ha a gyomorrontásban a bélrendszer is érintett, hasmenés is előfordulhat. A hányáshoz hasonlóan a hasmenés esetén is előfordulhat kiszáradás, sőt orvosi javaslatra probiotikumokat (bélrendszerben található jótékony baktériumokat) is szedhetünk, hogy ne gyengüljön beleink védekezőrendszere. A hasmenés oka viszont nem mindig gyomorrontás, előfordulhat, hogy egy stresszes helyzet (például fontos vizsga, állásinterjú) miatti feszültségre, stresszhelyzetre reagál így a szervezetünk.


close