Helicobacter és a gyomorrák

Világszerte minden második ember fertőzött Helicobacter pylorival. Ez a baktérium felelős többek között a gyomor- és bélrendszeri fekélyért, illetve a gyomorrák kialakulásában is jelentős szerepet játszik.

A Helicobacter pylori egy rendkívül elterjedt baktérium, amely a világ minden pontján megtalálható.

Egyes adatok szerint a Föld lakosságának közel fele megfertőződött, a harmadik világ országaiban tízből nyolc-kilenc ember hordozza ezt a baktériumot. Ez felelős többek között a korábban civilizációs betegségnek tartott gyomor- és bélrendszeri fekélyért, súlyosabb esetben pedig daganatok is kialakulhatnak miatta.

Szoros kapcsolat

A gyomorrák legtöbbször a 60 év feletti korosztályt érinti, és ugyan nem tartozik a leggyakoribb daganatok közé, súlyosságát fokozza, hogy a teljes gyógyulást ígérő műtét csak a korai stádium esetén lehetséges. A betegek viszont jellemzően későn fordulnak vele orvoshoz, mert jellegzetes tüneteket sokáig nem tapasztanak. A gyomorrákkal diagnosztizált betegek háromnegyedénél kimutatható a Helicobacter pylori jelenléte. A baktérium egyik enzime nitritekké alakítja az étkezéssel bevitt nitrátokat, melyek a nitrózaminok alapanyagai. Ezek a vegyületek olyan átalakulásokat indítanak el a szervezetben, amelyek elősegítik a daganat kialakulását.

Gyomorrák jelei

A gyomorrák első jele a gyomor környékén érzett fájdalom, illetve savas égés. Sok beteg étvágytalanságra panaszkodik, ami miatt viszonylag rövid idő alatt komoly súlyt veszít. A gyomorban lévő, emésztett vér miatt a páciens széklete „szurokszerűvé”, híggá és fekete színűvé válik. Áttétek kialakulásakor a betegség már nagyon nehezen kezelhető, ezért nagyon fontos, hogy már a korai tüneteknél orvoshoz forduljunk.

Helicobacter-fertőzés: nem feltétlen vezet gyomorrákhoz

Persze nem minden Helicobacter pylori-fertőzés végződik feltétlenül daganatos megbetegedéssel. Nagyjából minden 15. fertőzöttnél alakul ki gyomorfekély, és mindössze 1-2 százalék az esély arra, hogy gyomorrákhoz vezet a Helicobacter pylori.

Szerencsére a fertőzöttek 85 százalékánál semmilyen betegség nem alakul ki, és tünetek sem jelentkeznek.


close