Gyomorrák diagnosztikája

A gyomorrák diagnosztizálása során különféle vizsgálatokat végeznek el, amelyek segítségével a gyomorrák stádiumát is képesek megállapítani.

A következőkben arról tájékozódhat, milyen eljárásokkal vizsgálható a gyomorrák, és információt kaphat arról, mit jelentenek a gyomorrák egyes stádiumai.

Endoszkópos vizsgálat

Az endoszkópos vizsgálat lényege, hogy egy vékony csövet vezetnek a nyelőcsövön keresztül a gyomorba, melynek végén egy kis kamera található. Az endoszkóp segítségével az orvos keresheti a rák jeleit. Ha bármilyen gyanús jelet észlelnek, akkor egy darab szövetet is tudnak venni az elemzéshez.

Képalkotó vizsgálat

A gyomorrákot komputertomográfiai vizsgálattal (CT) és speciális röntgenvizsgálattal is, melynek során báriumot nyeletnek, és a kontrasztanyag segítségével láthatóvá válnak az elváltozások. A vizsgálat érzékenysége nem mérhető az endoszkópos eljárás érzékenységéhez, az apró elváltozásokat nem mutatja ki, szövettani mintavételre nem alkalmas.

A rák stádiumának megállapítása

A rák stádiumának megállapításához a több eljárás is lehetséges.

Képalkotó eljárások között végezhetnek CT-t, pozitron emissziós tomográfiát (PET) és mágneses magrezonanciás képalkotást (MRI).

Az orvos javasolhat feltáró műtétet is, melynek során annak jeleit keresi, hogy a rák átterjedt-e. A feltáró műtétet gyakran laparoszkóppal végzik. Ennek során a sebész több kisebb bemetszést végez a hason, és egy speciális kamerát bevezet, mely képeket közvetít a belső szervekről. Egyéb vizsgálatokra is sor kerülhet a beteg állapotától függően.

A gyomorrák stádiumai

Első stádium: ebben a fázisban a rák csak a gyomor belső szövetének egy rétegét érinti. A rákos sejtek korlátozott számban eljutnak a közeli nyirokcsomókba.

A második stádiumban a rák már mélyebbre terjedt, a gyomor falának izomrétegébe is eljut, valamint több nyirokcsomó is érintett.

A harmadik stádiumban már az egész gyomrot érinti, és lehet, hogy nagyobb mértékben terjedt át a nyirokcsomókra is.

A gyomorrák negyedik stádiumában a rák már átterjed a közeli szervekre is, esetleg távolabbi testtájakra is.


close