Gyomorrák

A gyomorrák a férfiaknál gyakoribb daganatos megbetegedés, világviszonylatban a második, míg nők esetén a 4. leggyakrabban előforduló rákos megbetegedés.

Mit kell tudni a gyomorrákról? Hogyan kezelhető? Erről olvashat az alábbiakban.

A gyomorrák a nemektől függetlenül rosszindulatú rákos megbetegedések körében a második legtöbb halálesetet okozza. Magyarországon átlagosan 2500-an halnak bele egy év alatt, többnyire a 60 év felettiek körében.

A gyomorrák megjelenése számos belső, azaz genetikai és számos külső, azaz környezeti tényező hatásától függ. Az “A” vércsoportú embereknél gyakrabban jelenik meg a gyomorrák. Felfedezték azt a géneltérést, amely hajlamosít a betegségre.

A gyomorrák megjelenését az étrend jelentősen befolyásolhatja. A kockázat nagyobb, ha nagy mennyiségű füstölt, sózott étel fogyasztunk.

gyomorrák

Ezzel szemben a rák megelőzését segíti a C-vitamin, számos antioxidáns, illetve a béta-karotin bevitele, amelyet leginkább répa és sütőtök fogyasztásával biztosíthatunk.

Megnőhet a kockázat a dohányzó személyeknél.

A gyomorrák esetén jelentkező panaszok

A gyomordaganatot a betegség kezdetén igen nehéz felismerni, hiszen a tünetek egyáltalán nem feltűnőek. Ezért fordul gyakran elő, hogy a gyomorrákot sokszor már egy későbbi stádiumban diagnosztizálják. A tünetek nem egyértelműek, előfordulhat teltség érzése, a gyomor tájékán jelentkező diszkomfort érzés, ételektől való undorodás, illetve étvágy megszűnése.

A rosszindulatú rákos megbetegedésekhez hasonlóan gyomordaganat során is tapasztalható – látszólag minden ok nélküli – súlyvesztés. A tumor vérzése esetén előfordulhat fekete széklet. Bizonyos esetekben nehéz nyelésre, étkezést követen erős hányásra panaszkodnak a betegek.

A gyomorrák kezelése

Leggyakoribb eljárások közé tartozik a mellkas röntgenfelvétele, a has ultrahangos ellenőrzése, illetve a CT (computertomographia) és az MR vizsgálatok.

A gyógyítás alapvető eljárása a sebészeti műtét, vagyis a daganat eltávolítása. A beavatkozás abból áll, hogy a tumor által érintett területeket, illetve nyirokcsomókat kiveszik, ezután visszaállítják a gyomor normális működését. Az operációt végrehajtó szakember döntése alapján kiműthetik a tumor melletti szerveket is, amelyekre a daganat átterjedt.

Kemoterápiás kezelés, illetve sugárterápia is szóba jöhet egyes pácienseknél az operációt kiegészítő kezelésként.

A műtét a gyomor egyes területeinek kioperálásával jár, emiatt az eljárás után kímélő étrendet kell követni, amelyet az orvos minden beteg esetén meghatároz. Panaszokat hívhat elő a tejtermékek fogyasztása, illetve az olyan ételek, amelyek haspuffadást okoznak, vagy túl sok fűszert tartalmaznak. Mivel fontos a megfelelő testsúlyt tartani, a napi több alkalommal történő étkezés a javasolt. Akár hatszor-hétszer is érdemes enni, természetesen egy alkalommal kisebb mennyiséget. Ha hasmenést észlel a beteg folyékony és szilárd ételek bevitele után, ezeket az ételeket később nem ajánlott együtt fogyasztani.
Palliatív kezelésnek nevezzük azt a terápiát, amely során a fájdalom enyhítésére, a panaszok, illetve a betegségből következő szövődmények megszüntetésére törekednek.

Előfordulhat, hogy az orvos lézeres eljárást, ún. stent beültetését javasolja.
Bármely kezelés mellett dönt is az orvos, azt minden esetben a daganat előrehaladottságától teszi függővé.


close