Gyomorgörcs

Gyomorgörcsnek az orvosi szóhasználat szerint azt a fájdalmat nevezzük, ami rövid szünetekkel gyakran ismétlődik. Ez típusosan epekő betegség esetén fordul elő, de bármely sima izomzatú szervben keletkezhet hasonló fájdalom.

A simaizom periodikus intenzív összehúzódásának a tünete. A gyomorra sokkal kevésbé jellemző, itt gyakrabban keletkezik égő, vagy éles, de tartós fájdalom.

A gyomorgörcs alapja legtöbb esetben a sav okozta nyálkahártya -gyulladás, esetleg fekély, de a nyelőcső alsó részébe jutó sav is provokálhat a gyomor területén érzett fájdalmat. Sajnos a daganat csak ritkán és későn okoz fájdalmat, ez tehát néha oka a görcsös gyomorfájdalomnak.

nyelőcsőrák

Nem biztos azonban, hogy a gyomor görcsös, vagy nem görcsös fájdalmát szervi baj okozza. Nagyon sok esetben a stressz, az izgalom hasi panaszokban nyilvánul meg anélkül, hogy a hasi szervek valójában betegek lennének.

A köznyelv által használt gyomorgöcs kifejezés a legtöbb esetben ilyen típusú panaszt takar, aminek a jellege lehet valóban vissza-visszatérő, tehát görcsös fájdalom.


close