MALT limfóma

A MALT limfóma (Mucosa Associated Lymphoid Tissue, nyálkahártyához kötött nyirokszövet) a gyomor ritkábban előforduló daganattípusa.

Az alábbiakban arról olvashat bővebben, miért alakul ki, kiknél fordulhat elő, és hogyan kezelhető a MALT limfóma.

A MALT limfóma a gyomorban fordul elő leggyakrabban (három esetből kettőben), a nyelőcsőben, a vékony- és vastagbélben, a tüdőben, a pajzsmirigyben, a szemekben és a nyálmirigyekben ritkábban. A gyomorban – ép körülmények között – nincs nyirokszövet. Megjelenésével akkor kell számolni, ha valamilyen külső hatás a gyomornyálkahártya krónikus gyulladását idézi elő.

Ez a külső hatás leggyakrabban a Helicobacter pylori fertőzés (az esetek akár 95 százalékában), így a daganat korai stádiumában a folyamat teljesen meggyógyítható e kórokozó sikeres kezelésével. A betegség előrehaladottabb stádiumában azonban már többféle sejtgenetikai eltérés alakul ki, ekkor csupán e baktérium kezelése már nem elegendő.

Kiknél alakulhat ki a MALT limfóma?

A betegek általában 50 évnél idősebbek, ritkán fordul elő a 20-30 évesek között. Nőknél kissé gyakoribb, mint férfiaknál. A daganat lassan nő, a diagnózis időpontjában általában csak egy szerv érintett. Csupán az esetek 20 százalékát diagnosztizálják előrehaladott stádiumban. A klinikai tünetek jellegtelenek: korai teltségérzés, hasi fájdalom, étvágytalanság, fogyás, hányás, ritkán a kifekélyesedett daganatvérzést okozhat.

A beteg vizsgálata során esetenként tapintható a gyomortájon a daganat. A diagnózist az endoszkópos gyomorvizsgálat (vaskosabb, többszörösen kifekélyesedett redőzet) során vett szövettani minta vizsgálata adja. A szövettani minta vizsgálata nem minden esetben pozitív a mélységi terjedés miatt, ilyenkor nagyobb, mélyebb mintavétel szükséges. A mélységi és környezeti kiterjedést endoszkópos ultrahang- és CT-vizsgálat adja meg.

A kezdeti stádiumban a Helicobacter pylori kórokozó meggyógyítása, később gyomorműtét, illetve radioterápia, az előrehaladottabb stádiumokban citosztatikus kezelés javasolt.

Dr. Szigeti Nóra


close