Gyomorfekély okai

Gyomorfekélyről akkor beszélünk, amikor a gyomor nyálkahártyájának folytonossága legalább 5 milliméternyi területen megszakad.

A gyomorfekély első tünete a tompa, égő jellegű fájdalom. A fájdalomra jellemző, hogy étkezés után pár órával jelentkezik, ez az úgynevezett éhségfájdalom.

A gyomorfekély szövődményei közül a gyomorrák a legsúlyosabb, de kialakulhat vérzés és perforáció is.

Leggtöbbször baktérium okozza

A gyomorfekélyt nagy részben okozhatja az úgynevezett Helicobacter pylori, amely az emésztőrendszert megtámadó kórokozók között a leggyakoribb. A baktérium érdekessége, hogy képes a gyomor savas közegében is megélni. Magyarországon is magas a baktériummal fertőzöttek száma, ugyanis a népesség 50 százalékát érinti, de ennek nagy része tünetmentes. Körülbelül minden tizenötödik fertőzött páciensnél alakul ki gyomorfekély.

A gyomorfekély gyógyszer mellékhatása is lehet

Vannak gyógyszerek, amelyeknek mellékhatásaként megjelenhet a gyomorfekély okozta gyomorfájdalom. Ezek között vannak csak orvosi rendelvényre kapható szteroidok, de a vény nélkül kapható fájdalomcsillapítók túlzott szedése is jelentős veszélyforrás. Ezért ha gyakran szedünk fájdalomcsillapítót és gyomorfekélyt tapasztalunk, legelőször az adott gyógyszer betegtájékoztatóját böngésszük át.

A stressz és a dohányzás növelik a kockázatot

A gyomorfekély okozója lehet a fokozott idegesség, a stressz, a feszültséggel terhes légkör is, ugyanis ez megnövelheti a gyomorsav mennyiségét, így felelős lehet a tünetekért.

A dohányzás önmagában nem okozhat gyomorfekélyt, de fokozott kockázatot jelent, ráadásul a különböző gyomorfekélyt elleni kezelések hatékonyságát is nagyban csökkenti. Gyomorfekély esetén a dohányzás mellett az alkohol és a zsíros ételek is kerülendőek.

Ajánlott cikkünk ebben a témában: Gyomorfekély és a dohányzás


close