Gyomorhurut

A gyomorhurut szó szerinti jelentése a gyomor nyálkahártya gyulladása, aminek számos oka lehet. Az esetek többségében gyomortükrözésre van szükség.

A hétköznapi szóhasználatban azonban a legtöbben krónikusan meglévő felső hasi diszkomfort érzést, esetleg fájdalmat, étvágytalanságot értenek alatta.

Ezek a tünetek lehetnek a gyomornyálkahártya gyulladásának a következményei, de okozhatja úgynevezett működési zavar is, mely a gyomrot, a vékonybél első szakaszát érinti. Ilyenkor nem találunk kimutatható eltérést, mégis az emésztőrendszer mozgásainak bizonyos összerendezetlensége, illetve gyakran ezekhez társuló fokozott érzékelés, érzékenység felelős a tünetekért.

Hasonló jele van az enyhe hasnyálmirigy-gyulladásnak is. Valójában azt, hogy a gyomornyálkahártya gyulladásban van-e, pontosan csak gyomortükrözés során lehet látni. Ennek számos oka lehet.

Gyomorhurut okai

Gyomorhurut leggyakrabban a sav károsító hatása miatt alakul ki, de bizonyos gyógyszerek, például az érszűkület miatt szedett aszpirin, vagy az ízületi panaszok miatt alkalmazott nem szteroid gyulladáscsökkentők is provokálhatják. Nagyobb mennyiségű tömény alkoholfogyasztás is állhat a háttérben.

Mindenképpen célszerű szem előtt tartani, hogy a gyomordaganatok is adhatnak a fenti betegségekhez hasonló tüneteket. Erre főleg akkor kell gondolni, ha a felső hasi diszkomfort idősebb korban jelentkezik először.

Ajánlott tartalom: Gyomorhurut kezelése


close