Nyombélfekély

A nyombélfekély az egyik legelterjedtebb fekélyféleség, hatszor annyi a nyombélfekélyes betegek száma, mint a gyomorfekélyben szenvedőké. A betegség bármilyen életkorban megjelenhet, nőknél főként a menopauza, klimax után.

A nyombélfekély okairól, tünetekről és a kezeléséről az alábbiakban részletesebben olvashat.

Nyombélfekély esetén jellemzőbb a családi előfordulás és a fiatalabb korban történő megbetegedés, mint gyomorfekély esetén. Gyakrabban fordul elő a betegség nullás vércsoportú személyeknél. A nyombélfekély szezonálisan jelenik meg: általában ősszel és tavasszal újulnak ki panaszok.

A nyombélfekély okai

Néhány gyógyszer veszélye, hogy nem kívánt mellékhatásként gyomor- vagy nyombél fekélyt okozhat. Ezek szteroid készítmények, amelyekkel asztmát, allergiát, autoimmun betegségeket kezelnek. Érdemes orvossal konzultálni ebben a kérdésben.

Hasonló gondot okoznak a NSAID típusú fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő gyógyszerek, amelyeket elsősorban fejfájáskor, reumatikus panaszok esetén veszünk be. Jól ismert ezek közül az aspirin, a diclofenac.

Ezeket az esetek többségében vény nélkül váltjuk ki a patikában, orvosi kontroll nélkül.

A dohányosoknál sokkal nehezebben gyógyul a fekély, hiába kezelik. Ezen kívül ők nagyobb eséllyel számíthatnak szövődményekre is.

Akár néhány nap alatt is kialakulhat fekély, ha a beteg súlyos baleseti sérülést szenved, égést, sokkot szenved el. Ugyanilyen következményekkel járhat egy fejsérülés, vagy egy súlyos sérülés. Ezek hátterében a védekező rendszer sérülése és a szervezet fokozott savtermelése keresendő.

Létezik továbbá egy ritkán előforduló betegség, amely a fekélybetegségek kevesebb, mint 1 százalékáért tehető felelőssé. Ez a Zollinger-Ellison-szindróma. A betegség a hasnyálmirigyben növekvő apró daganatot takarja, amely hormont termel. Ez a hormon (gasztrin) fokozza a gyomorsav termelését.

A nyombélfekély tünetei

A nyombél panaszai hasunk felső területén jelentkeznek égető, esetleg éles fájdalom képében. Nyombélfekély-betegeknél a fájdalom akkor fokozódik, ha a beteg már régen evett és a gyomra üres. A gyomorfekélyeseknél az éhségfájdalom mellett nem ritka, hogy táplálkozást követően is fokozódik a fájdalom.

A tünetek elmaradhatnak azoknál a betegeknél, akik nem-szteroid gyulladáscsökkentőket vesznek be. Náluk ezek a gyógyszerek fájdalomcsillapító hatásukkal elnyomják az esetleg jelentkező fájdalmat.

A nyombél betegség kimutatása és bizonyítása gyomortükrözéses vizsgálattal történhet. A röntgenvizsgálat csak gyomrunk és nyombelünk körvonalait képes ábrázolni. A tükrözéssel nem állapítható meg, hogy a talált eltérés már gyógyult, régebbi fekély okozta, vagy egy eleven fekély a felelős érte.

A betegség kezelése

Enyhe szövődménymentes fekély esetében is fontos a 3-4 hetes fizikai kímélés. A betegnek el kell hagynia a károsító anyagokat (az alkoholfogyasztást, a dohányzást vagy fekélyt okozó gyógyszerek szedését), illetve változtatnia kell táplálkozási szokásain.

A betegnek gyakran, de kis mennyiségű ételt kell fogyasztania. Ez 2-3 óránként evést jelent. Kerülni kell az erős fűszereket, a meleg, zsíros ételeket. Amennyiben a gyomor kiürülése nehezített, ajánlatos pépes, folyékony ételeket fogyasztani.


close