A nyombélfekély szövődményei

A nyombélfekély ugyan gyógyszeres kezeléssel is jól gyógyítható, súlyos, életveszélyes állapotot okozó szövődmények is kialakulhatnak.

A nyombélfekély a bél nyálkahártyájának sérülése, a nyálkahártya folytonosságának megszakadása legalább 5 milliméter kiterjedésű területen. Ez már önmagában kezelést igénylő állapot, de további súlyos következményei lehetnek.

A nyombélfekélyes esetek túlnyomó részében elegendő gyógyszeres kezelés, a gyógyulás így is 90 százalékos. A betegség súlyosbodása, esetleges szerencsétlen kimenetele esetén viszont további, súlyos szövődmények jelentkezhetnek.

Vérző nyombélfekély

Ha a nyálkahártya felmaródása nagyobb eret is elér, vérzés jelentkezik. Ez a leggyakoribb szövődmény, minden negyedik fekély esetén előfordul. A vérzés ijesztő tünetekkel járhat, fekete-barnás, esetleg friss vérhányást, véres vagy az alvadt vér miatt véres-fekete székletürítést okoz. Az esetek nagyobb részében (koplalás és gyógyszeres kezelés mellett) magától megszűnik, de mivel életveszélyes állapothoz is vezethet, a tünetek jelentkezése esetén mindenképpen érdemes orvoshoz fordulni. Nem szűnő vérzés esetén endoszkópos kezelés jön szóba, célja a vérzés helyének megtalálása és a vérzés elállítása.

Nyombél átfúródása

Ha a fekély a nyombél teljes falvastagságát felemészti, bekövetkezik a nyombél átfúródása (perforatio). Ez késszúrás-szerű erős fájdalommal, a hasizomzat akaratlan erős megfeszülésével járó életveszélyes, azonnali orvosi beavatkozást igénylő állapot. Ilyenkor a beteg életét általában a mielőbbi műtéti beavatkozás mentheti meg. A műtét során a nyombél falán keletkezett lyukat bevarrja a sebész, és a hasüreg átmosásával igyekszik eltávolítani a hashártya gyulladását előidéző mérgező anyagokat.

Bélelzáródás

A harmadik lehetséges szövődmény a bél elzáródása, amit a megfelelő orvosi kezelés hiányában rendszeresen kiújuló fekély gyógyulásánál kialakuló hegesedés okoz. A kötőszövetes hegesedés okozta szűkületet (stenosis) súlyos esetben teljesen megakadályozhatja az étel továbbjutását. Ez az állapot is csak műtéttel kezelhető.

Egy szövődménytől viszont nem kell tartani. Míg a gyomorfekély szövődménye lehet a rosszindulatú elfajulás, a nyombélfekély soha nem válik rákos daganattá.


close