Gyomorfekély diéta

A gyomorfekély diéta alapelve: sokszor, keveset enni. Részesítsük előnyben a növényi zsírokat, a proteint, a keményítőt.

A gyomorfekélyre jellemző fájdalom összefügg a táplálkozással: ahogy eszik a beteg, elmúlik a kellemetlen érzés. Ám ahogy ürül a gyomor, fokozatosan visszatér. követően fokozatosan visszatér, általában az étkezés után 1-3 óra után.

A napi több kisebb étkezés segítségével elősegíthetjük, hogy rövidebbek legyenek azok az időszakok, amikor irritálja az üres gyomrot a sav.

A folyadékok a gyomorból igen hamar kiürülnek, ezért nem jó a savlekötő hatásuk.

Ezzel szemben a zsiradékok sokáig megmaradnak a gyomorban, csökkentik a gyomorsav elválasztásának mértékét. A növényi zsiradékok előnyösebbek. A napi bevitt zsírmennyiség legfeljebb 6 dkg legyen.

A fehérjék kevesebb ideig maradnak a gyomorban, és fokozzák a gyomorsavtermelést. Ennek ellenére fogyasztani kell proteint megfelelő arányban, mert nélkülözhetetlen tápanyag.

A szénhidrátok közül is a keményítő a legjobb választás a diétában. Csak kevés ideig tartózkodik a gyomorban, nem serkenti a savelválasztást, a termelődött savat leköti.


close