A gyomorsav-túltengés kezelése

A gyomorsav elengedhetetlen az emésztéshez, viszont ha túl sok van belőle, kellemetlen tüneteket okozhat, ráadásul veszélyes, ezért kezelendő állapotról beszélünk.

A gyomorsav-túltengést, azaz a túl sok gyomorsavat gyomorégés, hányinger, illetve fokozott bélgáztermelődés kíséri, és gyomorfekéllyé is alakulhat.

Mit együnk?

Fontos, hogy savtúltengés esetén sok tejterméket fogyasszunk: a tej, a natúr joghurt, a kefir, a túró mind jó választás, hiszen helyrehozzák a bélflóra állapotát. A fehérjefogyasztás mellett hasonlóan fontos a teljes kiőrlésű kenyerek, pékáruk, tészták és kekszek fogyasztása, ugyanis ezek lekötik a gyomorsavat. Gyümölcsök közül a nem savas gyümölcsök ajánlottak, például a banán, körte és az áfonya.

Ami kerülendő

Gyomorsav-túltengés esetén kerülendő a citrusfélék, a paradicsom, a szénsavas üdítők, az alkohol és a kávé fogyasztása. (Ha mindenképpen ragaszkodunk a napi koffeinadagunkhoz, akkor is az instant változatot válasszuk.) Ezen kívül kerülendő a túl hideg és túl meleg étel is, ugyanis a szélsőséges hőmérsékletű táplálék is irritálhatja a gyomrot. Ezért várjuk meg, amíg a leves kicsit kihűl, és a hűtőből kivett dolgokat (például joghurtot) se együk meg egyből.

Többször, de keveset

Nem csak az számít, mit eszünk, hanem azt is, hogyan fogyasztjuk el a táplálékot. A gyomornak nagyon jót tesz, ha sokszor (ötször-hatszor) eszünk kisebb adagokat, és mindig nyugodt környezetben, ülve, ne kapkodva étkezzünk. Ezzel sokat teszünk az emésztésünk és a gyomrunk egészségéért is.

Gyógyszeres megoldás

A savlekötők vény nélkül kaphatóak a gyógyszertárakban. Ezek a szerek tűzoltásra kiválóan alkalmasak, a túlzott használatuk azonban nem ajánlott, mert a gyomorsav-túltengés okát nem szüntetik meg, csak elfedik a gondokat.

További ajánlott cikkünk ebben a témában: Gyomorégés ellen házilag


close