Gyomorfekély, mint gyógyszermellékhatás

A gyomorfekély napjainkra elterjedt megbetegedéssé vált. Számos betegség és környezeti tényező okozhatja, de nagyon gyakran előfordul különböző szteroidok vagy nem szteroid gyulladáscsökkentők nem kívánt mellékhatásaként is.

A gondot okozó gyógyszerek ugyanis olyan összetevőket tartalmaznak, amelyek csökkentik a gyomor nyálkahártyáját védő fehérjék (az úgynevezett prosztaglandinok) termelődését.
Így a nyálkahártya folytonossága megszakad, és kialakul a gyomorfekély, amely hatására égő gyomortáji fájdalmat érez a páciens.

Milyen gyógyszerek okozhatnak gyomorfekélyt?

Sok prosztaglanidot tartalmaznak, így előidézhetnek gyomorfekélyt a mellékvesekéreg-szteroidok, amelyeket például autoimmun betegségekre írnak fel, de sok gondot okozhatnak a különböző nem szteroid gyulladáscsökkentő szerek is. Utóbbiak ez esetben azért problémásabbak, mert míg a szteroidok szedése mindig szigorú orvosi felügyelet mellett történik, a nem szteroid gyulladáscsökkentők vény nélkül kaphatóak, hiszen elsősorban gyulladásos eredetű fájdalmat, esetleg fejfájást, fogfájást csillapítunk velük. Így a beteg gyakran nem is jön rá, hogy a gyomorfájdalmat éppen a fájdalomra szedett gyógyszer váltja ki.

Mit tehetünk a gyógyszer kiváltotta gyomorfekély ellen?

Szteroid szedése esetén valószínűleg az orvos maga ír fel különböző gyomorvédő gyógyszereket. Ezzel szemben a nem szteroid gyulladáscsökkentők szedésekor jó, ha magunk gondoskodunk olyan szerről, amely védi a gyomrunk nyálkahártyáját, így elejét vehetjük a nem kívánt hasi fájdalomnak, gyomorfekélynek.

A patikákban található vény nélkül kapható szerek közül válogathatunk, szükség esetén kérjük gyógyszerész segítségét.

További ajánlott tartalom ebben a témában: Gyomorfekély és a fájdalomcsillapítók szedése


close