Gyomortükrözés – mikor szükséges?

A gyomortükrözés vagy más néven gastroscopia körülbelül három-öt percig tartó rutineljárás, amely során az endoszkópot a szájon át vezetik a nyelőcsőbe, onnan a gyomorba, majd a vékonybél kezdeti szakaszába.

A gyomortükrözésnek terápiás és/vagy diagnosztikus célja van. Ez a vizsgálat mára már szinte teljesen felváltotta a gyomorröntgent, hiszen pontosabb eredményt ad, és a tükrözés során mintavételre is van lehetőség, amely röntgen esetén nem megvalósítható.

Gyomortükrözés a diagnózisért

Diagnosztikus vizsgálatra akkor kerül sor, ha a felső tápcsatorna különböző betegségeire vagy valamilyen vérzésre gyanakszunk. Ilyen betegségekre utal például a gyomorfájdalom, gyomorégés, illetve a nehezített nyelés. Vérzésre gyanakodhatunk, ha véres hányást vagy fekete színű székletet tapasztalunk.

A gyomortükrözés segítségével lehet még diagnosztizálni a rekeszsérvet, a különböző fekélyeket is, ezeken kívül szövettani mintavételre is alkalmas ez az eljárás. Segítségével kimutatható a gyomorfekély és nyombélfekély is, illetve láthatóvá teszi a jó- vagy rosszindulatú daganatokat és a különböző polipokat is.

A gyomortükrözés, mint terápiás lehetőség

A gyomortükrözés ritkábban, de alkalmazható terápiaként is. Az eljárást idegentestek eltávolításához, ballonkatéteres tágításhoz (ez összeszűkült nyelőcső esetén szükséges), illetve tágult vagy vérző nyelőcsői vénák elvezetéséhez is használják.

Ezen kívül ennek az eljárásnak az elvégzésével távolítják el a már felfedezett polipokat is.


close