Gyomorfekély és a stressz

„Gyomoridegem van” – sokszor használjuk ezt a kifejezést, amikor izgulunk vagy stressz ér minket. A gyomorfekélyes betegek nagy részéről valóban elmondható, hogy életükben sok a stressz és sokat idegeskednek, érdemes tehát összefüggést keresni.

Az úgynevezett ulcusbetegség a gyomor nyálkahártya folytonosságának megszakadása, sebe legalább 5 milliméter kiterjedésű területen. A sérülés mélységben a nyálkahártya alá terjed.

Ezek a sebek bizonyos stádiumokban akár vérezhetnek is. Jellemzője az égő gyomortáji fájdalom, mely éhgyomorra a legkifejezettebb, az étkezés átmeneti enyhülést hozhat.

Helicobacter pylori és gyógyszerek

Az orvostudomány mai állása szerint a gyomorfekély kialakulásának 60-70 százalékában komoly szerepe van egy bizonyos Helicobacter pylori nevű baktériumnak, amely képes a túlélésre a gyomor savas környezetében is.

Jónéhány gyógyszer mellékhatása is okozhat hajlamot a gyomorfekélyre, és bizonyos fertőzések is elősegíthetik a kialakulását. De a dohányzás, a túlzott kávéfogyasztás, a nem megfelelőt táplálkozás is elősegíti a gyomorsavtermelést, amely gyomorfekélyhez vezethet. Ilyen hajlamosító tényező a stressz is.

Gyomorfekély stressz miatt

A stressz-kutatás történetében kitüntetett szerepe van a gyomorfekélynek. Selye János 1936-ban közölte eredményeit, miszerint csaknem mindegy, hogy milyen módon gyötri a patkányait, a macerálás eredményeként az állatoknak fekélye lesz. Ebből az alapkísérletből alakult ki a stressz és distressz kezdeti értelmezése, mely szerint a károsító ingerektől függetlenül meglehetősen hasonló önvédelmi folyamatokkal válaszolunk.

A gyomorban az emésztéshez szükséges erős sósav található, ezért gyomrunknak a saját belső nyálkahártyáját folyamatosan védenie kell: kitűnő vérellátás mellett védő hatású prosztaglandinokat termel, savat semlegesítő bikarbonátot választ ki, vastag nyákréteggel borítja a savval érintkező belső felszínt.

Gyomornyálkahártya védelme megszűnik

Stresszes helyzetben ez a nyákréteg-termelés alább hagy, ráadásul stresszhelyzetben a táplálkozási ritmusunk is felborul, sőt, ilyenkor nyúlunk a kávéhoz, cigarettához vagy alkoholhoz, amely oda vezet, hogy a nyákréteg még inkább elvékonyodik.

A stresszhelyzet végén, mintegy kiengedésként általában túlesszük magunkat, az újrainduló bőséges savtermelés ellen pedig alig marad valami, ami védené a nyálkahártyát – így alakul ki a gyomorfekély.


close