Mi történik a gasztroenterológusnál?

A gasztroenterológus az emésztőrendszerrel, illetve annak betegségeivel foglalkozó orvos. A gasztroenterológus vizsgálja és kezeli a nyelőcsővel, gyomorral, belekkel, májjal, hasnyálmiriggyel, epehólyaggal és epevezetékkel kapcsolatos betegségeket.

Az alábbiakban röviden a vizsgálatra való felkészülésről és magáról a vizsgálat menetéről olvashat, majd részletesebb leírást talál a vizsgáló módszerekről.

A vizsgálat előtt

A gasztroenterológussal történő találkozás előtt ajánlott összeírni a kérdéseket, melyeket meg akar kérdezni az orvostól. Készüljön fel arra, hogy elő kell adnia a kórtörténetét, és meg kell említeni az utóbbi időben tapasztalt tüneteket is.

A vizsgálat alatt

Az első vizsgálat alatt le kell vetkőzni deréktől felfelé. Az orvos kikérdezi a kórtörténetet, rögzíti a családi anamnézist, a szedett gyógyszereket, fizikális vizsgálatot végez a panaszoknak megfelelően.

Vizsgálati módszerek

Az első vizsgálat után a gasztroenterológus további vizsgálatokat írhat elő a pontos diagnózis felállítása érdekében. A leggyakoribb tesztek és vizsgálatok a következők: natív hasi röntgen, ultrahang, endoszkópiás vizsgálatok és laborvizsgálatok.

  • Kolonoszkópia: a vastagbélvizsgálat során gyakran alkalmaznak puha, rugalmas eszközt, mellyel a biopszia és a polipok eltávolítása is végrehajtható. A vizsgálat előtt béltisztítás szükséges.
  • Felső endoszkópia: Az eljárás során egy puha, rugalmas eszköz segítségével vizsgálják a nyelőcsövet, gyomrot és a patkóbelet. A vizsgálat napját megelőző estétől kezdve nem szabad szilárd ételt fogyasztani. A vizsgálat előtt 8 órával inni sem szabad.
  • Nyelőcső-manometria és anorektális (végbéllel és végbélnyílással kapcsolatos) manometria: az eljárás során a felső (nyelőcsövi) és az alsó (anorektális) gasztrointesztinális traktus sima izmának összehúzódását és elernyedését vizsgálják. Nyelőcső manometria esetén 8 órával a vizsgálat előtt nem szabad enni, illetve 2 órával előtte inni sem.
  • 24 órás pH monitorozás: egy vékony, rugalmas cső segítségével mérik a gyomorból a nyelőcsőbe visszaáramló sav mennyiségét 24 órán keresztül. A vizsgálat előtt 8 órán át nem szabad enni, valamint 2 órával előtte inni sem.
  • Részleges vastagbéltükrözés (szigmoidoszkópia): az eljárással a vastagbél egy szakaszát vizsgálják.
  • Laborvizsgálatok: laboratóriumi vizsgálatokkal meghatározhatóak gyulladásos paraméterek, vérszegénységre utaló eltérések, tumormarkerek, stb.

Fájdalmas a gasztroenterológiai vizsgálat?

Sokan tisztában vannak a szűrés és a kivizsgálás fontosságával, mégis halogatják a fájdalomtól vagy az esetleges kellemetlenségektől való félelem miatt. A gasztroenterológiai vizsgálat nem minden esetben kellemetlen. A pácienseket érzéstelenítőt kérhetnek egyes vizsgálatok előtt, így nem éreznek fájdalmat.


close