Torokgyulladás, reflux

Orvos válaszol rovat
Tisztelt Doktor Nő/Úr!

Néhány hete tüszős mandulagyulladásra antibiotikumot és gyulladáscsökkentőt írt fel az orvosom. A kúra után a tüszők eltűntek, de a gyulladáscsökkentő további szedése ellenére egyre fokozódó torokgyulladás-szerű tüneteim lettek fülre kisugárzó fájdalommal, a nyelvemen fehér égető lepedék jelent meg, gyomor- és nyelőcső fájdalom NEM jelentkezett, azóta sem. 1 hét után fül-orr-gégészhez fordultam, aki megállapította, hogy a tüneteim alapján a gyógyszerek felboríthatták a gyomorműködésemet, reflux jellegű a problémám és próbáljak nem vényköteles savlekötőt szedni. A savlekötő sajnos nem segített refluxos diétával+salvus vízzel együtt sem, így időpontot kértem több TB-s gasztroenterológiai szakrendelésre, a várakozási idő 4-6 hét. Egy magánkórházban 1 héten belül kaptam időpontot, addig is a háziorvosom Lansont írt fel, ami azonnal segített, gyakorlatilag teljesen tünetmentes lettem, a nyelvem-ínyem-szájnyálkahártyám gyógyulni kezdett, torokduzzanat elmúlt.
A magán gasztro szakrendelésen a doktor nő a Lanson helyett Controloc-ot írt fel, továbbá Motiliumot és Maalox oldatot. Erősen javasolta a gyomortükrözést, amit a 60.000ft-os ár miatt csak TB támogatott helyen vállalok.
Az alternatív gyógymódok híve vagyok és korábban nem volt semmiféle egészségügyi problémám /utoljára 2003-ban szedtem antibiotikumot tüdőgyulladásra/, rákérdeztem hogyan lehetne a lerövidíteni a gyógyszerszedést, van-e valami speciális diéta, növényi készítmény, akármi. A doktor nő sajnos nem hisz az alternatív módszerekben és legalább fél éves gyógyszerezést jósolt.
A fentiek alapján több kérdésre keresek választ:
Tudna ajánlani olyan gasztroenterológus szakembert, aki alternatív gyógymódokat is alkalmaz?
A 30mg-s Lansonnal teljesen rendben voltam, nem értettem miért lenne jó váltani, de a doktor nő állította a Controloc-kal jobbak a tapasztalatai. 3 napja szedem a 40mg-s Controloc-ot, enyhe savas tüneteim vannak és fejfájásom. 3 hét múlva kell visszamennem a doktor nőhöz, van még ez időre elegendő Lanson-om is. Ön szerint váltsak vissza Lansonra vagy érdemes tovább szedni a Controloc-ot, hosszabb szedéssel erősödhet a savgátló hatás és elmúlhat a fejfájás?
Esetemben a tüszős mandulára szedett gyógyszereken kívül semmi másra nem tudta visszavezetni egyik orvos sem a refluxos tünetek megjelenését /alkoholt nem fogyasztok, nem dohányzok, nem kávézok, alig eszek csokit, húst és csípős-fűszeres ételeket egyáltalán nem, csak fogamzásgátlót szedek, ülő munkát végzek, ezért rendszeresen sportolok, +10kg túlsúlyom van évek óta/ Ha a gyógyszerezés gyomortükrözés nélkül is megoldható illetve gyomortükrözés után is ugyanezeket a gyógyszereket írják fel, akkor miért javasolt a gyomortükrözés? Mit állapíthatnak meg belőle, ami a gyógyulásomat előbbre viszi?
Ön szerint refluxos tünetek nélkül mennyi ideig ajánlatos mindenképp a protonpumpa gátló szedése, mikor lehet elkezdeni lépcsőzetesen csökkenteni a dózist?
Mi a véleménye a lúgosító ételekről és táplálékkiegészítőkről?
Mi a véleménye az ezüstkolloid belső alkalmazásáról?
Várom válaszát és köszönöm a lehetőséget, hogy feltehettem kérdéseimet.
2011. 02. 26. | 02:34

Kedves Kérdező!
Elképzelhető, hogy az erőteljes savcsökkentő kezelésre csak átmenetileg lesz szüksége, ez a gyomortükrözés eredményétől és a panaszok alakulásától függ. Étrendi változtatásként javasolom azon ételek-italok kerülését az alábbiak közül, ami Önnél panaszt okoz: kávé, alkohol, szénsavas italok, zsíros-fűszeres ételek, hagyma, paradicsom, csokoládé. A Salvus víz hatásos lehet, az ezüstkolloiddal nincs tapasztalatom. Ha Önnél a Lansone jobban bevált, akkor annak a szedését javasolom. A gyomortükrözés a biztos diagnózishoz szükséges, ugyanis enyhe panaszok esetén is lehet komolyabb gyulladás, vagy olyan elváltozás, ami követendő-ellenőrizendő.

Orvosszakértő 2011. 03. 02. | 15:42
Szóljon hozzá!
Kommentezéshez lépjen be, vagy regisztráljon
close