Reflux betegség – GERD

A Gastrooesophagealis reflux betegség (GERD) vezető tünete a gyomorégés, melynek oka az, hogy a gyomortartalom savas része visszakerül a nyelőcsőbe és esetleg a gégébe. A betegség súlyosságától függően a reflux betegség kihat az életminőségre, emellett a kezeletlen esetben kifejlődő rákmegelőző állapot magas kockázatot jelent, hiszen idővel nyelőcsőrák alakulhat ki.

A gyomorégés ellen a szervezet rendelkezik természetes védőeszközökkel. Ilyen a nyelőcső jellegzetes mozgása, amit perisztaltikusnak nevezünk. Ez segít a gyomorégést okozó gyomortartalmat visszajuttatni a gyomor felé. Ezen kívül a nyál, illetve az egyes mirigyek termelte nyák szintén a gyomorégés tünetei ellen szolgál. Előfordul azonban, hogy ezek a mechanizmusok valamilyen rendellenesség miatt nem teljesítik feladataikat, ekkor a savas tartalom károsítja a nyelőcső belső falát. Ez az állapot a refluxbetegség, azaz GERD.

GERD esetén a gyomorszáj záróizma nem funkcionál megfelelően, ez okozza, hogy a savtartalom visszajut a nyelőcsőbe. Ez a nyálkahártya irritációjához vezethet, ekkor jelentkezik a gyomorégés.

További információk erről a témáról: reflux


close