Gyomorrák szövődményei

A gyomorrák egy olyan betegség, amely során rosszindulatú (rákos) sejtek fejlődnek ki a gyomorban. Idővel a rák egyre mélyebbre hatol a gyomorfalban, és átterjedhet a közeli szervekre is. A dohányzás, egyéb életmódbeli tényezők és bizonyos krónikus betegségek növelik a gyomorrák kialakulásának kockázatát.

A következőkben tájékozódhat a gyomorrák kezelésének következményeiről.

A gyomorrák kezelése alapvetően műtétet jelent, ha a beteg állapota a műtét elvégzésé megengedi, de a sebészi kezelés kiegészítésére sugár- és kemoterápia is alkalmazandó. A sugárkezelés miatt előfordulhat hasmenés, emésztési zavar, hányinger és hányás.

A legtöbb komplikáció a gyomorrák műtéti kezelését követheti. A gyomor teljes vagy részleges eltávolítása étkezési problémákat okozhat. A műtét következtében az elfogyasztott élelmiszerek úgy kerülnek a vékonybélbe, hogy a gyomorban szükséges emésztési folyamaton nem mentek át. Emiatt émelygés, hányás, hasmenés, hasi görcsök, szédülés jelentkezhet, általában az étel elfogyasztása után 2-4 órával. A nem megfelelő emésztés és tápanyagfelszívódás növeli a vitaminhiány-kialakulás és a vérszegénység kockázatát.

Előfordul, hogy a műtét során más szervek is sérülnek, bár ezt általában az orvos felismeri és korrigálja, így nem okoz szövődményeket, de okozhatnak vizeletürítési és székletürítési problémákat.

Hasi fertőzés, hashártyagyulladás

A műtét után súlyos hasi fertőzés, hashártyagyulladás is felléphet, ha a gyomor vagy a belek tartalma a hasüregbe szivárog. A hashártyagyulladás életveszélyes állapot, mely sürgősségi orvosi ellátást igényel. A hashártyagyulladás tünete lehet hányinger, hányás, haspuffadás, étvágytalanság vagy fokozott szomjúság.

A hasi sebészeti beavatkozások megnövelik a sérv kialakulásának kockázatát, mivel a metszés mentén gyengül a hasfal izomzata.

A műtétet követően vérrögök is kialakulhatnak a lábban, amelyek duzzanatot, kellemetlen érzést okozhatnak A vérrög leválva a tüdőbe, szívbe vagy agyba kerülhet, és életveszélyes állapotot idézhet elő, ezért a műtétet követően a beteg kis molekulasúlyú hep…nt kap a vérrögök kialakulásának megelőzésére.


close