Hasi görcsök gyermekemnél

Orvos válaszol rovat
Tisztelt Doktornő/Doktor Úr!

Négy egészséges gyerekemből (sosem voltak betegek) a legnagyobb fiú 12 év először 2011. szeptemberben erős hasi görcsöket produkált, 3-5 napig tartó hasmenéssel kísérve. Mivel folyamatosan dúl az iskolában is a virulens hasmenés, nem tulajdonítottam neki égető figyelmet, diéta, sok folyadék, tea, normaflore, clarex. 5-ik nap igazolásért mentünk a háziorvoshoz, aki szerencsére csak státuszon látja a gyerekeket, elküldött a klinikára UH-ra, mert appendicita gyanú állt fent betapintás esetén.
24órás megfigyelés, infúzió, vér, gyerek jól van, vakbél marad, haza. Azóta minden hónapban egyszer, naptár szerint a 21-ik napon a görcs jelentkezik újból, székletvizsgálatok negatívok, megelőzésnek megy a protexin, egyre jobb a lefolyása a gyomorgörcsnek, de mindig visszatér, most már 2 nap alatt túl van rajta, eszik mindent, majd felfalja a hűtőt.
Kísérleteztünk liszt, tej kihagyással, gyakorlatilag semmi nem befolyásolja a gyógyulást.
Egy új megfigyelést tettünk itt 5 hónap után, a kelt tészta szinte azonnal kiváltja a görcsöt-kizárólag gyomri szinten (kényérlángos, lángos stb.). Viszont nem mindig híg a széklete a görcsök alatt, ellenben minden héten 2-3x spontán hasmenés.
5 széklettenyészet lett negatív, a vérképe jó, étvágya van, bár tény, hogy tavaly óta 1,5kg-ot bírt gyarapodni, 11 éves öccsével és 7 éves húgával ellentétben, akik 2-4 kg-al gyarapodtak.
Mit tehetnék még ennek az áldatlan állapotnak a kihagyására?
A gyerekek egészséges nagycsaládban vannak, fegyelmezett, de szeretetteljes és jómódú, de nem elkényeztetett környezetben (pl. nincs tv-nk), heti 2-3x sportolnak, nincsenek túlterhelve, igazi klasszikus gyerekkoruk van, nem gondolnám, hogy lelki alapja lehet a dolognak.
Megköszönnék minden ötletet, tanácsot,
2012. 02. 29. | 10:11

Kedves Kérdező!
Vezessen étkezési naplót. A panaszok okát az étkezésben kell keresni. Javaslom, hogy számolja ki az összetevőket. Az étkezésben az egyszerű szénhidrát arányát kell csökkenteni. A probiotikus kúra mellett egyen több növényi rostot a fia. A péksütemények kerülése mindenképpen indokolt, hiszen valóban gyakran áll hasonló panaszok mögött.

Orvosszakértő 2012. 03. 02. | 09:49
Szóljon hozzá!
Kommentezéshez lépjen be, vagy regisztráljon
close