A reflux és a túlsúly

A túlsúly, illetve az elhízás növeli a reflux kialakulásának kockázatát, de ez nem jelenti azt, hogy a testalkatnak megfelelő testsúly önmagában védelmet biztosít a betegséggel szemben.

Az alábbiakban részletesen olvashat arról, hogyan hat a túlsúly a reflux betegség kialakulására.

Milyen következményei lehetnek a túlsúlynak?

A súlytöbblet megváltoztathatja a nyelőcső és a gyomor működési mechanizmusát. Megemelkedik a hasűri nyomás, ez kedvez a gyomortartalom nyelőcső felé történő visszaáramlásának. A zsigeri zsírban citokinek (metabolikusan aktív anyagok) képződnek, melyek hatással lehetnek a nyelőcső mozgására.

Ha a nyelőcső végén található izomgyűrű nem zár megfelelően, illetve a nyelőcső mozgásával nem segíti elő a savas tartalom helyes irányba való terelését, gastroesophagealis reflux (GERD) alakulhat ki. Ez egy olyan emésztőrendszeri betegség, amely során a gyomortartalom visszafelé áramlik a nyelőcsőbe. A sav maró hatása miatt a betegek leggyakrabban gyomorégést tapasztalnak, de nyelési nehézség, fokozott nyáltermelés, haspuffadás, émelygés, hányás, valamint légúti panaszok is jelentkezhetnek.

E tekintetben a leginkább veszélyeztetettek az alma típusú elhízásra hajlamos emberek. Kutatások igazolják, hogy a 30 feletti testtömegindexű betegek 2,5-ször gyakrabban produkálnak refluxos tüneteket, mint azok, akiknek a BMI-je 25.

Rekeszsérv és helytelen életmód

Egyes szakemberek úgy vélik, a túlsúly és a reflux kapcsolatának hátterében az áll, hogy a kövérség növeli a rekeszsérv kialakulásának kockázatát, amely könnyen refluxhoz vezethet. Egy vizsgálat során 345 olyan beteget vizsgáltak, akinek a BMI értéke 25 felett volt. A páciensek 52 százalékánál állapítottak meg rekeszsérvet, 32 százalékánál refluxbetegséget. 51,7 százalékuknál tapasztalták a nyelőcső kóros pH-paramétereit, illetve 18 százalékuknál a nyelőcső alsó részénél alacsony alapnyomást mértek.

A szakemberek szerint az elfogyasztott táplálék is nagymértékben befolyásolja a reflux előfordulásának gyakoriságát. Rizikótényező lehet a szén-dioxiddal dúsított üdítők és a túlzottan zsíros ételek nagy mennyiségben történő fogyasztása, a gyümölcsök és a zöldségek mellőzése. A dohányzás és az alkoholbevitel súlyosbíthatják a refluxos tüneteket, a rostban gazdag diéta viszont enyhítheti. Általában elmondható, hogy túlsúly esetén a testtömeg csökkentésével és életmódváltással orvosolhatóak a reflux által okozott panaszok, ha az életmódváltás nem hoz eredményt, vagy már súlyos panaszok jelentkeznek, gyógyszeres kezelés indokolt.

Forrás:

Dr. Rosztóczy András: A gastroesophagealis reflux betegség aktuális kérdései. HIPPOCRATES, VIII. évf. 4. szám, 218. o.
Herold: Belgyógyászat, 309-413, 396-400. old
B+V Lap- és Könyvkiadó Kft, 2001
Varró: Gasztroenterológia Lonovics J., Nemesánszky E., Simon L. (szerk.) Medicina Könyvkiadó Rt., 2011
Dr. Madácsy László, Dr. Gyökeres Tibor, Dr. Király Ágnes, Dr. Lakatos László: Az elhízás szerepe a gasztroenterológiai kórképekben. LAM 2006; 16(6):527-33.


close