A gyomorfekély és a fájdalomcsillapítók szedése

Az alábbiakban arról olvashat, hogy milyen kapcsolat van a fájdalomcsillapítók szedése és a gyomor-nyombélfekély kialakulása között, hogy lehet ezeket kivédeni és kezelni.

A fekély a nyálkahártya folytonosság-megszakadása, melynek kialakulásban bizonyos károsító és védekező faktorok egyensúlyának felbomlása áll.

A védekező faktorok között szerepel pl. a gyomor vérellátása és a termelt prosztaglandin, míg a károsító faktorok között a Helicobacter pylori (a gyomorfekélyek 60-70%-ában, a nyombélfekélyek kb. 95%-ában), a gyomor sósavtermelése, az epe, a dohányzás, a stressz, az alkohol és bizonyos ételek fogyasztása mellett nem szabad megfeledkeznünk a nem-szteroid (kevésbé a szteroid) típusú fájdalomcsillapítók (NSAID-ok) károsító hatásáról sem. Ezek a gyógyszerek egyrészt közvetlenül károsítják a gyomor-bélrendszer nyálkahártyáját, másrészt közvetett módon is a védő hatású prosztaglandin termelésének csökkentése révén is.

Jellemző az így kialakult nyálkahártya károsodásokra, hogy többszörösek, és nemcsak a gyomorban, hanem a gyomor-bélrendszer több területén is létrejöhetnek részben felületesebb (eróziók), részben mélyebb (fekélyek) nyálkahártya hiányok képében (NSAID-gasztro-duodenopátia).

Óvatos a fájdalomcsillapítókkal!

Mivel ezekben az esetekben is érvényesül a gyógyszer fájdalomcsillapító hatása, sok esetben különös veszélyt jelent, hogy nem járnak ezek az eltérések fájdalommal (néma fekélyek), hanem valamilyen súlyosabb szövődmény (vérzés vagy perforáció) hívja fel a figyelmet a meglétükre. Kialakulásuk megelőzhető a NSAID-ok átgondolt alkalmazásával (különösen veszélyes időseknél, dohányosoknál, cukorbetegeknél, súlyos máj- és vesebetegségben szenvedőknél, vérzékenységben, szteroid szedőknél, alkohol-fogyasztóknál és azoknál, akiknek volt már fekélyük), amely azt is jelenti, hogy nem szabad ezeket a készítményeket egymással kombinálni.

Amennyiben használatuk semmiképp sem kerülhető el, javasolt azokat minél kisebb dózisban és rövidebb ideig szedni, és kiegészíteni a kezelést gyomorsav-termelést csökkentő H2-receptor blokkolókkal vagy protonpumpagátlókkal. Ha már kialakult a mellékhatás, a gyógyszer azonnali elhagyása mellett a nyálkahártya gyógyulása felgyorsítható a fenti szerek mellett gyomornyálkahártya bevonók alkalmazásával.

További ajánlott tartalom ebben a témában: Gyomorfekély, mint gyógyszermellékhatás


close