Nyombélfekély hajlamosító tényezői

A nyombélfekély az egyik leggyakoribb fekélyféleség, a felnőtt lakosság nagyjából 10 százalékát érinti. Megfelelő gyógyszeres kezeléssel a gyógyulási arány 90 százalékos.

A gyomor, valamint a nyombél nyálkahártyája erőteljes savas kémhatásnak van kitéve, mivel olyan emésztőenzimek termelődnek, melyek képesek a táplálék lebontására. Ezek, valamint a gyomornedv egyik összetevője, a sósav a környezetükkel szemben is agresszívan viselkedhetnek.

A védelem érdekében a gyomor belső falát filmszerű, sűrű nyákréteg borítja, ami elkülöníti egymástól a gyomor tartalmát és a fali sejteket. Amennyiben ez a nyákréteg nem képes elegendő védelmet nyújtani, mert valami miatt megbomlik az egyensúly, a nyálkahártya folytonossága megszakadhat, kialakulhat a bél falának felrakódása és kialakulhat a fekély.

Helicobacter pylori és gyógyszerek

A legfőbb károsító, fekélyre hajlamosító tényező a nyombélfekélyek 90 százalékáért felelős Helicobacter pylori nevű baktérium. A fertőzéses eredet mellett, illetve azzal együttműködve számos egyéb tényező károsíthatja a gyomorfalat.
Ilyenek bizonyos gyógyszerek, elsősorban különböző szteroidok és a nem szteroid gyulladáscsökkentők, amelyek nagyrészt vény nélkül kaphatók, többek között a “pirinek” (például aszpirin) vagy a diclofenac. Ezek szedése ráadásul gyakran orvosi javaslat és ellenőrzés nélkül történik.

Dohányzás, alkohol és fűszeres ételek

Fokozott kockázatot jelent a dohányzás</a, a túlzott alkoholfogyasztás és az erős fűszerek hosszú távú alkalmazása, bár a közvetlen ok-okozati kapcsolatot nem sikerült kimutatni.

Nyombélfekély lelki tényezői

A fekélybetegség hátterében pszichés problémák is állhatnak, tartós szorongás, stressz, krízishelyzetek, családi, munkahelyi problémák.

Komoly hajlamosító tényezőt jelentenek a különféle stresszhelyzetek – súlyos baleseti sérülés, fejsérülés, égés, sokk, súlyos fertőzések –, ilyen esetben akár 2-3 nap alatt is keletkezhetnek fekélyek. Ezek kialakulásában mind a védekezőrendszer károsodása, mind pedig a fokozott savtermelés szerepet játszik.


close