Helicobacter pylori

A Helicobacter pylori fertőzés a világ népességének több mint felét érinti, noha a fertőzöttek 80 százalékának nincsenek tünetei. Leginkább a gyomor és nyombél gyulladása jellemzi, de súlyos szövődményei (pl. fekély, gyomorrák, limfóma) is lehetnek.

Az alábbiakban részletesen olvashat a Helicobacter pylori baktérium által kiváltott tünetekről, azok okairól, a diagnózis felállításának módjáról, kezelési lehetőségeiről, valamint megelőzéséről.

Helicobacter pylori okai

  • A Helicobacter pylori fertőzés nyállal és/vagy székletszennyeződéssel való közvetlen érintkezés által terjed.
  • Higiéniai szabályok be nem tartása (pl. nem megfelelő kézmosás étkezés vagy főzés előtt) fertőződést okozhat.
  • A legtöbben még gyermekkorban fertőződnek meg. A baktérium a gyomor mélyebb rétegeibe jutva évekig nem okoz panaszt.

A fertőzés kockázata a szegényebb, rossz higiéniai körülményekkel rendelkező országokban, zsúfolt körülmények között, megbízható melegvíz forrás nélkül, illetve már fertőzött egyénekkel együtt élve jelentősen magasabb.

Tünetek

A fertőzöttek többsége tünetmentes, a többieknél a Helicobacter pylori tünetei főként gastritis és fekély. Ezeket leginkább hasi fájdalom, étvágytalanság, hányinger és hányás, súlyos esetben a tápcsatorna vérzése jelzi.

Diagnózis

A Helicobacter pylori szűrése céljából leggyakrabban kilégzési teszttel vagy endoszkópos mintavétel után a biopsziás mintából állapíthatják meg.

Kezelés

A Helicobacter pylori kezelése antibiotikumok és savcsökkentők (protonpumpa gátlók és hisztamin blokkolók) alkalmazásával történik. A kezelés után pár héttel történő kilégzési teszttel megerősíthető, hogy a baktérium már nincs jelen a szervezetben. Sikertelen kezelés esetén újabb antibiotikum kúra javasolt.

Megelőzés

A Helicobacter pylori fertőzés megelőzésében a megfelelő személyi higiéniának nagy jelentősége van. A betegség elleni vakcina még kutatási fázisban van, jelenleg embereken még nem alkalmazható.


close