Reflux és bukás – mi a különbség?

Az, hogy olykor a babák gyomortartalma visszaáramlik a nyelőcső irányába, természetes folyamat. De mikor kell aggódnia a szülőknek?

Az alábbiakban részletesen olvashat arról, hogy mi a bukás, és milyen tünetek különböztetik meg a reflux betegségtől.

Mit jelent, ha bukik a baba?

Az újszülöttek emésztőrendszere még nem elég fejlett, ezért előfordulhat, hogy amikor a levegő böfögés formájában távozik a gyomrukból, az elfogyasztott anyatej/tápszer egy része is a nyelőcső irányába mozdul el. Ezt nevezik bukásnak. Általában elmondható, hogy az öt hónaposnál idősebb babák esetében egyre ritkábban fordul elő, de akár egy éves korig is tapasztalható a jelenség.

A bukás kezelése

Sok szülő megijed a visszaköszönő tej mennyiségét látva, de ha a baba megfelelően fejlődik, a súlya hónapról hónapra gyarapodik, és sem az étvágyára, sem a hangulatára nincs panasz, akkor nem kell aggódni a bukások miatt. Ebben az esetben a gyermek nem igényel orvosi ellátást, és semmiképp nem indokolt a szoptatást tápszeres táplálásra cserélni.

Az etetési technika apró változtatásával a szülők csökkenthetik a bukások számát. Segíthet a baba igényeihez igazodó gyakori etetés, az étkezések közben és után történő büfiztetés, az ülve szoptatás és az etetés alatt biztosított nyugalom is. Cumisüveg használatánál érdemes figyelni arra, hogy minél kevesebb levegő legyen benne. Segíthet a babának speciális antireflux tápszer vagy anyatejsűrítő adása is.

Reflux gyermekkorban

Ha a gyomorsav visszaáramlik a gyermek nyelőcsövébe, fájdalmat és egyéb szövődményeket – például középfülgyulladást – okozhat. Refluxbetegség esetén jellemző tünet, hogy a baba csak rövid ideig és kis mennyiséget eszik, majd elutasítja a táplálékot, evés közben sokat köhög és jellegzetes szájszaga van. A táplálkozási problémák miatt a babának csökken a testsúlya, nyűgös és nyugtalan.
Ha a panaszok indokolják, a gyermekorvos gasztroenterológiai szakrendelésre irányíthatja a babát, ahol szükség esetén gyógyszeres kezelésben részesülhet.


close