Gyomorfekély és a dohányzás

Nem csak a tüdőnket károsítja a cigaretta, a gyomorpanaszok kialakulásában is szerepet játszhat.

Napjainkban a rohanó, stresszes életmódnak és a helytelen, rendszertelen táplálkozásnak köszönhetően egyre gyakoribbak a gyomorpanaszok. A gyomorfekély a fejlett országokban a lakosság közel tíz százalékát érinti, de a fejlődő országokban ez a szám még magasabb.
A gyomorfekély diagnózisa viszonylag egyszerű, ha a gyomor nyálkahártyája legalább 5 milliméteres szakaszon megszakad, és a gyomorsav átjut a természetes bevonaton, komoly fájdalmat és pusztítást okozva, akkor beszélhetünk a betegségről, amely általában a bal bordaív alatt észlelhető a leginkább.

Gyomorfekély okai

A gyomorfekély kialakulásában több tényező is szerepet játszik, többek között a Helicobacter pylori baktérium. Noha korábban elfogadott nézet volt, hogy a gyomorsav nem alkalmas a baktériumok szaporodására és túlélésére, ez a mikroorganizmus képes megmaradni és kárt okozni ebben a nem túl kellemes környezetben is. A baktériumfertőzés és a rossz táplálkozás mellett a gyomorfekély kialakulásában szerepet játszhat a dohányzás is. Bár elsősorban a cigarettát a tüdőbetegségekkel hozzák összefüggésbe, a dohányzás a test több szervére is rossz hatással van, köztük a gyomorra is.

Dohányzás: kétszeres esély a gyomorfekélyre!

A dohányosoknál a gyomor- és nyombélfekély kialakulásának esélye kétszer akkora, mint a nemdohányzók esetében, mivel a cigaretta szerepet játszik a gyomor nyálkahártyájának felmaródásában, ezzel „segítve” annak megszakadását és a fekély megjelenését.

Gyomorfekély-kezelés hatékonysága csökken

Mindemellett a dohányosok esetében általában nő a gyomorsav mennyisége és csökken a gyomor ürülésének sebessége a megnövekedett peszinogén-szint miatt. Szintén komoly probléma, hogy a dohányzás csökkenti a gyomorfekély ellen alkalmazott módszerek hatékonyságát. Márpedig szükséges a betegség mielőbbi hatékony kezelése, mivel a bél kilyukadása akár halálos következményekkel járhat.


close