Zollinger-Ellison szindróma

Igen komoly egészségügyi probléma a Zollinger-Ellison szindróma, a gyomor ismeretlen eredetű megbetegedése.

Egyáltalán nem biztos, hogy a fokozott gyomorsavtermelésre megoldást jelent egy egyszerű tabletta bevétele. A tünet mögött ugyanis akár Zollinger-Ellison szindróma is állhat.

Ez a hasnyálmirigy, a nyombél vagy más hasüregi szerv gasztrin nevű hormonját termelő daganat kiváltotta gyomorbetegség fokozott gyomorsavtermeléssel, fekélyképződéssel és nagyon gyakran hasmenéssel jár.

A Zollinger-Ellison szindróma jelei

Az esetek több mint felében a daganat a hasnyálmirigyből, annak szigetsejtes állományából indul ki. A gasztrintermelő daganat egyaránt lehet jó vagy rosszindulatú és a tudomány mai állása szerint nem tudni miért alakul ki. A kutatók csak annyit tudtak nagy bizonyossággal megállapítani, hogy egyes genetikai elváltozások esetében nagyobb eséllyel alakulhat ki.

A tünetek szempontjából a gyakran egy időben megjelenő vékonybél-, gyomor- valamint nyombélfekély szinte biztosan a Zollinger-Ellison szindróma jele, különösen, ha a hagyományos módszerekkel nem sikerül kikezelni. A túlzott gyomorsavtermelés szintén tünet lehet, ez általában fájdalmas, vizes hasmenéssel jár együtt, és többnyire még a fekélyek kialakulása előtt jelentkezik.

A Zollinger-Ellison szindróma diagnosztizálása

A Zollinger-Ellison szindróma nem köthető sem korhoz, sem nemhez, de leggyakrabban a középkorú férfiaknál mutatható ki. A diagnosztizálás legbiztosabb módja a CT, ultrahang és MRI vizsgálat, de nem könnyű a feladat, mivel a daganat általában egészen aprócska.

A Zollinger-Ellison szindróma kezelése

Gyógyítani csak műtéti beavatkozással, a daganat eltávolításával lehet. Ha nem sikerül megtalálni, akkor csak tüneti kezelés lehetséges, általában savlekötőkkel, méghozzá az átlagosnál nagyobb adagolásban. Sikeres eltávolítás esetében a beteg teljesen gyógyult lesz, de ha csak kezelni tudják a betegséget, előfordulhatnak veszélyes áttétek.


close