A gyomorrák kezelése során az étvágytalanság, hányinger és hányás gyakran jelentkező panasznak számítanak. Olyan étrendet kell összeállítani, amely megakadályozza a drasztikus fogyást, miközben a gyomrot is kíméli.
Az alábbiakban részletesen olvashat arról, hogy gyomorrák kezelése során mit és hogyan érdemes enni.
Gyomorrák és egyéb daganatos megbetegedés esetén a kezelések eredményessége és a tartós gyógyulás esélyének növelése megkívánja a személyre szabott táplálkozási szokások kialakítását. A megfelelő étrend megvalósításában általában szakemberek segítik a betegeket.
A gyomorrákos beteg kerülje a vörös húsokat!
A betegeknek arra kell törekedniük, hogy kerüljék a zsíros, nehezen emészthető ételeket. Ennek érdekében a disznó- vagy a marhahús helyett inkább a baromfihúst és a halat részesítsék előnyben. Az ételek elkészítéséhez ne használjanak állati zsiradékot, mert a növényi olajok kedvezőbb hatásúak. Érdemes tartózkodniuk a füstölt, pácolt, illetve tartósított húsoktól. A túlzott sózás és az erős fűszerek szintén nem javallottak.
A rákkezelés során tejcukor-érzékenység alakulhat ki
Nagyon fontos a magas fehérjebevitel. A húsételek mellett megengedett az alacsony zsírtartalmú tej és tejtermékek fogyasztása is, de csak akkor, ha a beteg nem érzékeny a tejcukorra. A kezelések alatt ugyanis gyakran laktóz intolerancia alakul ki. Ez a probléma azonban ma már könnyen orvosolható a forgalomban lévő alternatív készítmények segítségével.
Rostdús étrend és bő folyadékpótlás
A rostban és antioxidánsokban gazdag, friss zöldségek és gyümölcsök rendszeres bevitele daganatos betegség esetén is elengedhetetlen része a helyes táplálkozásnak. Gyakori hányás, hasmenés esetén különösen figyelni kell a káliumpótlásra, amely megtalálható a sárgaborsóban, a lencsében, a banánban, a dióban és a narancsban is.
A teljes kiőrlésű gabonafélékből készült élelmiszerek kiválóan alkalmasak az energiapótlásra. Ha azonban a gyomor-bélrendszerben fekélyt diagnosztizálnak, annak begyógyulásáig célszerű mellőzni a korpás készítményeket.
Javasolt a kiegyensúlyozott és változatos menü fogyasztása. A páciens gyakran egyen, de kis adagokat. Az optimális anyagcsere feltétele, hogy naponta minimum két liter folyadékot is igyon.