Helicobacter pylori kezelése

A Helicobacter pylori kezelése általában kombinált gyógyszerek alkalmazásából áll, melyek célja egyrészt a baktériumok felszámolása, másrészt a gyomorsav termelés csökkentése, hogy ezzel is megelőzzük a további gyomorirritációt, fekélyesedést.

Helicobacter pylori kezelése antibiotikum terápiával

A Helicobacter pylori kezelése általában kéthetes, kombinált antibiotikum alkalmazásával történik. Ez kétféle antibiotikum szedését jelenti, ezzel próbálják megelőzni, hogy a baktérium hozzászokjon a gyógyszerhez, és rezisztenssé váljon. A leggyakrabban alkalmazott első vonalbeli hatóanyagok a klaritromicin, metronidazol, amo…n.

Helicobacter pylori kezelése gyomorsav csökkentő gyógyszerekkel

A Helicobacter pylori kezelése során a gyomorsav csökkentő készítmények alkalmazása növeli az antibiotikumok hatékonyságát. A gyomorsav csökkentő gyógyszerek emellett enyhíthetik a betegség tüneteit, és elősegítik a gyógyulást.

  • Protonpumpa-gátlók – Megakadályozzák a savtermelő sejtek pumpájának működését, így csökkentve a gyomor savtermelését.
  • Hisztamin (H-2) gátlók – Ezek csökkentik az emésztőcsatornába kerülő sav mennyiségét.

A kezelést követő pár hét múlva ajánlatos a tesztet újból elvégezni, hogy biztosak legyünk abban, hogy a baktérium eltűnt a szervezetéből. Ha a kezelés sikertelen volt, egy új antibiotikum kombinációt ír fel az orvos. Ilyenkor a másodvonalbeli terápiánál protonpumpa-gátló és metronidazol mellett a tetraciklin és a bizmut is alkalmazható, de ne feledje, hogy a bizmutkezelés hatására a széklet feketévé válik.

Mit tehet Ön?

  • Fontos, hogy az antibiotikumot és a savcsökkentőket is az előírásoknak megfelelően, a kezelés időtartalma alatt végig szedje.
  • Csökkentse a gyomor nyálkahártyájának irritációját, ezzel csökkentheti a fekély és a gastritis (gyomorhurut) kockázatát.
  • Kerülje az alkoholfogyasztást!
  • Hagyja abba a dohányzást!
  • Kérje ki orvosa véleményét arról, milyen fájdalomcsillapítókat alkalmazhat, és milyen mennyiségben!

close