Az életmód szerepe a gyomor és a nyelőcső betegségeiben

Az emésztőrendszer (gasztrointestinalis traktus) segítségével történik a felvett táplálékok feldolgozása (mechanikai és kémiai úton), a szervezet számára hasznosítható tápanyagokká történő bontása, azok felszívódása, valamit a salakanyagok leadása.

Az emésztő traktus a szájüreggel kezdődik, garattal, nyelőcsővel, gyomorral folytatódik, további részei pedig a vékonybél, vastagbél és a végbél.

A tápcsatorna egésze egy nyálkahártyával bélelt „csőként” fogható fel, melyben a táplálék alkotórészekre bontása, továbbhaladása történik. Ehhez a „csőhöz” csatlakoznak az emésztőrendszer járulékos szervei, mirigyei, melyek segítséget nyújtanak a táplálék emésztésében.

A manapság sokszor emlegetett egészséges életmód részét képezi a megfelelő táplálkozás, mely nemcsak közérzetünk szempontjából fontos, hanem emésztőrendszerünk épségének megőrzése miatt is. A nyálkahártya ugyanis könnyen károsodhat meleg, fűszeres, zsíros, füstölt, savas ételek, valamint szeszes (főként égetett) italok, kávé, dohányfüst, bizonyos gyógyszerek hatására, továbbá emocionális tényezők, stressz miatt is. Gondot a folyamatosan (krónikusan) fennálló irritatív faktorok jelentenek, melyek a nyálkahártya tartósan fennálló gyulladásához, folyamatos sejt-újdonképződéshez, a hámszövet elfajulásához és rosszindulatú irányba történő transzformálódásához vezethetnek.

A nem megfelelő étrend, élvezeti szerek és stressz hozzájárulhatnak többek között nyelőcső- és gyomorbetegségek kialakulásához. Ilyen pl. a gastro-oesophagealis reflux betegség (GORB), melynek során a gyomortartalom visszafolyik a nyelőcsőbe, ez pedig igen kifejezett gyomortáji fájdalommal, savas felböfögéssel jár.

Mind a reflux, mind pedig a helytelen táplálkozás, élvezeti szerek fogyasztása a nyelőcső nyálkahártyájának gyulladásához vezethet, ilyenkor a beteg fő panasza a nyelési fájdalom. Ez előrehaladottabb esetben a nyálkahártya mély sebét (fekély), illetve hegesedéssel járó nyelőcsőszűkületet tud eredményezni. A nyelőcsőrák előfordulása egyre növekszik. Tünete rendszerint már csak előrehaladott stádiumában van, ún. nyelési nehezítettség, fogyás, vérhányás, szurokszéklet.

A gyomornyálkahártyát a nyelőcsőhöz hasonló elváltozások kísérik, az etiológiai faktorok között szerepelnek a fent említett tényezők. A gyomor-nyálkahártya gyulladás, ill. következményes fekély fő tünetei a gyomortáji fájdalom (fekély esetén a fájdalom étkezést követően erősödik), hányinger, (véres) hányás, emésztési zavar, puffadás, szurokszéklet. A gyomor rosszindulatú elváltozása együtt jár kifejezett étvágycsökkenéssel, nagymértékű fogyással, gyomortáji fájdalommal, továbbá (véres) hányás, szurokszéklet és emésztési zavar kísérhetik.

Nem lehet tehát eléggé hangsúlyozni az egészséges életmód fontosságát.


close