Helicobacter pylori szűrése

A Helicobacter pylori szűrése különböző tesztekkel és vizsgálatokkal történik.

Alább olvashatnak Helicobacter pylori szűrése során alkalmazott vérvizsgálatról, kilégzés tesztről, székletvizsgálatról, endoszkópos gyomorvizsgálatról, röntgen vizsgálatról, fizikális vizsgálatról és a vizeletvizsgálatról.

Szerológia

A vérminta elemzésével kimutatható, hogy a Helicobacter pylori baktérium jelen van-e a szervezetben.

C13-urea kilégzési teszt

A kilégzési teszt során a betegnek egy radioaktív szénatomokat tartalmazó folyadékot kell meginnia. Ha Ön fertőzött a Helicobacter pylorival, radioaktív szén-dioxid szabadul fel, ami kilégzéssel távozik. A teszt során egy zacskóba kell kifújnia a levegőt, s az orvos egy erre a célra kifejlesztett eszközzel méri a radioaktív szén-dioxid jelenlétét.

Helicobacter pylori szűrése székletvizsgálattal

Új, modern, Magyarországon a közelmúltban elérhetővé vált módszer, mely székletmintából néhány perc alatt kimutatja Helicobacter pylori jelenlétét. Előnye, hogy olcsóbb, mint a kilégzési teszt, gyermekek részére is könnyen elvégezhető, a savelválasztást gátló gyógyszerek kevésbé befolyásolják a teszt eredményét, szűrővizsgálatra is alkalmas módszer.

Endoszkópos gyomorvizsgálat

Ebben az esetben az orvos egy apró kamerával ellátott hosszú, rugalmas cső segítségével keresi a gyomorban és nyombélben található esetleges eltéréseket, illetve vesz szövetmintát (biopszia), mely elemzésével megállapítható a Helicobacter pylori fertőzés. Általában ez a vizsgálat gyomorhurut vagy fekély diagnózisa kapcsán történik, mivel egyes fekélyeknél fennáll a daganat kialakulásának kockázata.

Helicobacter pylori fizikális vizsgálat

Ez további információkat adhat a hasi fájdalommal kapcsolatosan. Emellett rektális vizsgálatra és széklet vértesztre is sor kerülhet, mely a széklet vértartalmát vizsgálja.


close