Gyomorrák előfordulása

A gyomorrák a második leggyakoribb emésztőszervi daganatos megbetegedés, aminek kiváltó okairól csak feltételezések vannak, és amit sajnos nagyon nehéz korán felismerni.

A gyomor rosszindulatú daganatainak több mint 90 százalékért a mirigyekből kiinduló adenokarcinoma felelős. Leginkább a gyomor alsó harmada és a vékonybél csatlakozó területei, de az utóbbi években egyre gyakoribb, hogy a felső harmad és a gyomorszáj környékén jelennek meg tumorok.

A gyomorfal nyálkahártyájából kiinduló rák okai mindmáig nem ismertek, az azonban biztos, hogy a hűtőszekrény feltalálása előtt, az élelmiszereket sózással és füstöléssel történő tartósítás idején sokkal gyakoribb volt a megbetegedés. Egy biztos, a gyomorrák kialakulása összetett, többlépcsős folyamat eredménye, amelyben a genetikai tényezők mellett az étrend és a környezet is nagy szerepet játszik.

Gyomorrák tünetei

Sajnos a betegség korai szakaszában nehezen felismerhető – sőt akár semmiféle – tüneteket produkál, és a többi rákos megbetegedéshez hasonlóan évek során fejlődik ki. Egyes, a gyomrot érintő kóros megbetegedések esetén a gyomorrák kialakulásának kockázata is megnő. Árulkodó jelek lehetnek az emésztési zavarok, a hányás, az égő gyomor, a hasi fájdalom, az általános gyengeség és fáradékonyság. A vérhányás és a véres széklet pedig már komoly figyelmeztetés.

A tünetek esetén érdemes minél előbb szakorvoshoz fordulni, mert a betegség gyors diagnosztizálása életmentő lehet.

További cikkünk erről a témáról: Gyomorrák tünetei

Gyomorrák kezelése

Míg korábban a teljes gyomor eltávolítása volt a bevett gyakorlat, mára kiderült, hogy a részleges eltávolítás is ugyanolyan túlélési esélyt eredményez kisebb műtéti kockázat mellett. A sebészeti beavatkozás után kemoterápiás kezelést is alkalmaznak, főként, ha áttétek alakultak ki.
A betegség megelőzésében természetesen szerepet játszhat az egészséges, sok gyümölcsöt és zöldséget tartalmazó táplálkozás, valamint a füstölt és túl sós ételek bevitelének csökkentése.

További cikkünk erről a témáról: Gyomorrák kezelése


close