Nyombélfekély tünetei

A nyombélfekély tünetei eltérőek lehetnek. Gyakran előfordul a gyomorszáj táján jelentkező maró fájdalom. A betegség bármilyen életkorban megjelenhet, nőknél főként a menopauza, klimax után.

A nyombél panaszok a has felső területén jelentkeznek: égő, esetleg éles fájdalom. Rosszabb lesz az érzés, ha a beteg éhes. Előfordul, hogy a fájdalmas tüneteket nem érzik azok, akik nem szteroidos gyulladáscsökkentőt szednek. Ezek ugyanis a fájdalmat is csillapítják, így elnyomják a kellemetlen tünetet.

A nyombél betegségeinek kimutatására alkalmas a gyomortükrözés. Ez sem mindenható eljárás: nem képes megmutatni, hogy a problémát régi, regenerálódott fekély, vagy éppen egy aktív fekély okozza. Nagyon fontos, hogy még a szövődményektől mentes esetekben is a beteg legalább 3-4 hétig vigyázzon magára. Le kell mondania gyógyulása érdekében az alkoholról, a cigarettáról és el kell hagynia a betegségét esetleg okozó gyógyszereket is.

Az étkezési szokásokat is át kell alakítani: 2-3 óránként enni kell. Tehát gyakran, de keveset. Szóba sem jöhetnek az erős fűszerek, a zsíros, meleg fogások. Meg lehet próbálni gyomorproblémák esetén a pépes állagú ételeket és a folyékony táplálékokat is.


close