Gyomorfájás

Gyomorfájást élete folyamán mindenki tapasztalt már, ennek több típusa ismert.

Legtöbbször reflux betegség, gyomor-és nyombélfekély, epekövesség, hasnyálmirigy-gyulladás vagy vakbél-gyulladás okozza. Ezekről többet is megtudhat a következőkben.

Vannak olyan tünetek, amelyek arra utalnak, hogy az önterápia, az otthoni várakozás nem elegendő.

A következő tünetek tapasztalásakor azonnal fel kell keresni a háziorvost: nyelési nehézség vagy fájdalom, rendszeres hányás, vérzés, a testsúly gyors csökkenése, az éjszakai nyugalmat megzavaró problémák. A gyomorfájás mögött számos ok állhat, és a betegség diagnosztizálásához vizsgálatokra van szükség.

A továbbiakban a komolyabb megbetegedésre utaló jeleket az egyes diagnózisok alapján tekintjük át:

Reflux-betegség

Ha a mellkasában égést érez, kellemetlen, savas felböfögéssel küzd, gyanakodhat refluxra. Ha ehhez hosszas köhögés társul és a gyomor tartalma is visszakerül a nyelőcsőbe, akkor még erősebb a gyanú. Igazolására gyomortükrözést szoktak alkalmazni.

Gyomor-és nyombélfekély

A fekély ezen formáiban a beteg hasának felső részét fájlalja. Étvágya nincs, ehhez társul a fogyás és a hányinger. A vérzés is lehetséges szövődmény. A fekély miatt jelentkező fájdalmat nem érzékelik azok, akik hosszabb időn át fájdalomcsillapítót szednek. Ilyenkor a beteg gyakran már csak a szövődményeket érzékeli, mint a vérzés. Ezt a gyomor vagy a nyombél falának átfúródása okozhatja. A gyomortükrözés pontos képet tud adni a diagnózis felállításához.

Epekövesség

Az esetek nagy részében a jobb oldalon kezdődik az erős, görcsös fájdalom, a bordák íve alatt. Ehhez társulhat hányinger és hányás. A kellemetlen érzést a páciens a jobb vállában és hátában is érezheti. Súlyosabb esetben sárgaság, a hasnyálmirigy gyulladása és epehólyag-átfúródás jelenhet meg. Vérvétellel és hasi ultrahanggal lehet diagnosztizálni az epekövet.

Hasnyálmirigy-gyulladás

Ha a hasnyálmirigy begyullad, akkor a beteg tartós fájdalomról számol be. Ez fokozatosan erősödik, hosszan fennáll. A has felső részében észlelhető, övhöz hasonlóan. Gyakran a hátban is érezhető. Nem ritka az étvágytalanság, a hányás, a hányinger.

Gyakori ok lehet a sok étel vagy innivaló. A diagnózis felállításában a vérvétel, a hasi ultrahang, a CT segíthet az orvosnak. A két utóbbi a szövődmények felismerésében segít. A kórházi kezelés elkerülhetetlen. Ha a hasnyálmirigy elhal, a betegség végzetes is lehet.

Vakbél-gyulladás

A kezelése minden esetben műtét, azaz a gyulladt szervet eltávolítják. Tipikus kezdet a felhasról később a köldök tájékára áthúzódó fájdalom. Majd az alhas jobb oldala lesz érintett. Kísérő tünet még az étvágytalanság, a hányinger, a hőemelkedés. A diagnózis minél hamarabbi felállítása fontos, ebben a laborvizsgálat és a hasi ultrahang nyújt segítséget.


close