Reflux kezelése

A reflux kezelése azért fontos, hogy megszűnjenek a panaszok, és ne jelenjenek meg többé a szövődmények. A gyógyulás érdekében hosszú távú kezelésre van szükség.

Mikor van szükség gyógyszerre, és mit kell tudni a műtéti beavatkozásról? Ezt is megtudhatja az alábbiakból.

A gyógyszeres reflux kezelés alkalmazása

A savlekötők nevüknek megfelelően semlegesítik, lekötik a gyomorsavat, ezzel enyhülnek a reflux tünetei. A vény nélkül kapható készítmények önmagukban nem képesek helyrehozni a gyomorsav által megrongált nyelőcsövet, leginkább az alkalmanként megjelenő gyomorégés ellen lehetnek hatásosak. Bizonyos savlekötő gyógyszerek túlzásba vitt használata mellékhatásokat eredményezhet, így általában székrekedést vagy hasmenést.

A H2 receptor blokkolók mérséklik a gyomorsav termelődését, illetőleg semlegesítik a savhatást. Lassabban hatnak, mint általában a savlekötők, azonban tartósabb a hatásuk. Ezek elsősorban orvosi vényre kapható gyógyszerek. Főként az enyhe, illetve a közepesen súlyos reflux betegeknél alkalmazhatók hatásosan.

A sav képződését leginkább megakadályozó készítmények a protonpumpa gátlók (PPI). A reflux bármely szakaszában felhasználhatók ezek a készítmények, lényegesen gyorsabb és hatásosabb gyógyulás érhető el alkalmazásukkal. A protonpumpa gátlók nemcsak megszüntetik a tüneteket, hanem a kiváltó okokat is, azaz a nyelőcső, a záróizom károsodását.

A prokinetikus készítmények nem mérsékelik a savtermelést, hanem úgy hatnak, hogy segítenek kiüríteni a gyomrot, így járulnak hozzá annak a záróizomnak a megerősítéséhez, amely a gyomrot és a nyelőcsövet választja el egymástól.

Az, hogy melyik gyógyszercsoport használata megfelelő a korábban említettek közül, elsősorban attól függ, hogy milyen súlyosak a tünetek, és igencsak számít az előfordulás gyakorisága is.

A közkeletű orvosi szemlélet alapján olyan készítménnyel kell elkezdeni a gyógyítást, amely a leginkább hatásos gyógyszerek csoportjába tartozik. Ha szükséges, később lehet a gyógyszeradagot növelni. Ezt követően ellenőrzésként az orvos megvizsgálja a beteget. Ekkor lehet dönteni a gyógyszer szükséges mennyiségének csökkentéséről. Ezt minden esetben az orvos határozza meg. „Step down” eljárásnak nevezik azt a kezelési módot, amely során egyre kisebb adagokat, és egyre inkább gyenge hatóanyagú gyógyszereket alkalmaznak.

A fokozatosan csökkenő dózisú, egyre gyengébb hatású készítmények alkalmazása a “step down” kezelés.

A reflux betegség kiújulásra hajlamos, így huzamosabb ideig tartó kezelésre lehet szükség. A terápia időtartama az egyedi elbírálás függvénye lehet.

Általában a gyógyszer adagját úgy állítják be, hogy a páciens panaszmentes maradjon.

Műtéti beavatkozás

Fontos, hogy ne halogassuk az orvosi konzultációt, hiszen korai beavatkozás esetén a reflux betegség jó eséllyel kezelhető az előbbiekben felsorolt gyógyszerek alkalmazásával. Műtétre akkor kerülhet sor, ha a nyelőcső nagymértékben károsodott, ha a betegség már régebben alakult ki, vagy ha a gyógyszerekkel végzett eljárás nem enyhítette a panaszokat. Akkor is műtét mellett dönthet az orvos, ha vérzés tapasztalható, vagy leszűkül a beteg nyelőcsöve. Az eljárás során az orvos arra törekszik, hogy a betegség szövődményeit megszüntesse, és a nyelőcső záróizma megfelelően működjön.


close