Gyomorrák túlélési esélyei

A gyomorrák leggyakrabban hatvan éves kor fölött alakul ki, férfiak körében kétszer gyakrabban előfordul.

A gyomorrák kialakulásának okai között ugyanúgy szerepel a genetikai hajlam, mint a helytelen életmód, elsősorban az egészségtelen táplálkozás számít rizikófaktornak.
Számokban kifejezve a gyomorrák ötéves túlélési esélye harminc százalék, de számos tényező alakíthatja ezt az arányt.

Gyomorrák korai felismerése

A gyógyulás valószínűsége nagyban függ attól, hogy melyik stádiumban fedezték fel a rosszindulatú gyomordaganatot. Mint minden rákos megbetegedésnél, a gyógyulás valószínűsége itt is akkor a legnagyobb, ha idejében felfedezik a problémát, és minél hamarabb meg tudják kezdeni a kezelést. Ezért fontos, hogy figyeljünk a korai tünetekre, gond esetén végeztessük el az orvos által javasolt vizsgálatokat. Különösen ajánlott ez akkor, ha a családban korábban már előfordult ilyen megbetegedés. A korai diagnózis azért is fontos, hogy még az áttétek megjelenése előtt felismerjék a problémát, hiszen ezek jelenléte szintén rontja az esélyeket.

A daganat helye döntő lehet

A túlélési esély a felismerés idején kívül attól is függ, hogy a rosszindulatú daganat a gyomor melyik részében található. A legjobb túlélési esélyeket a gyomor alsó részén megjelenő daganatoknál jósolják az orvosok.

Mint a többi rákos megbetegedés, a rosszindulatú gyomordaganat is bármikor kiújulhat, ezért fontos, hogy a páciens folyamatosan járjon az ellenőrző vizsgálatokra, hogy a lehető leggyorsabban megkapja a megfelelő kezelést, ha esetleg kiújul a betegség.


close