Gyomorfekély szövődményei

A gyomorfekély szövődményei igen súlyosak lehetnek kezeletlen fekély következményeként. Előfordulhat belső vérzés, gyomorperforáció, vagy az emésztőrendszer elzáródása.

A gyomorfekély nyílt seb, melyek a gyomor belsejében fordul elő. A kezeletlen gyomorfekély szövődményei a következők:

  • Belső vérzés – A fekély károsítja a gyomor nyálkahártyáját, izomrétegét, a vérerek sérülnek, ami vérzést okoz. Ha az érintett vérerek kicsik, a vér lassan beszivárog a tápcsatornába és vérszegénységhez vezet. A nagy vérerek sérülése súlyos vérveszteséget okoz, ami kórházi kezelést és vérátömlesztést igényel. A vérzés jelei a gyengeség, szédülés, sápadtság, vérhányás, fekete széklet.
  • Gyomorperforáció – A fekély folytonossági hiányt okozhat a gyomorfalon vagy a nyombélben. Így a baktériumok és a részben megemésztett étel bejuthatnak a steril hasüregbe, súlyos fertőzést okozva. Mindez hashártyagyulladást, és a hasüregi szervek gyulladását okozhatja.
  • Emésztőrendszer elzáródása, hegszövet – A gyomor kimeneti szakaszán található fekély duzzanatot, hegesedést okozhat, mely leszűkíti vagy elzárja az étel útját a tápcsatornába. Így a gyomor tartalma gyakran csak hányás útján távozik, ami súlyvesztéshez vezet.

close