Gyomorfekély előfordulása

A gyomor- és nyombélfekélyt több tényező is kiválthatja. A legfontosabb ezek közül egy baktérium szerepe, amely ellen a modern antibiotikumok lehetnek hatékonyak.

A fekélybetegség más típusainak kialakulását azonban a dohányzás, az alkohol és a stressz kerülésével, rendszeres táplálkozással előzhetjük meg.

A fekélybetegség, azaz ulcus-betegség (ulcus pepticus, peptikus fekély) a gyomorban vagy a nyombélben (patkóbélben, duodenum) fellépő kórkép. Ennek megfelelően beszélünk ulcus ventriculiról (gyomorban) vagy ulcus duodeniről (patkóbélben). A betegség a nyálkahártya károsodását, megszakadását jelenti egy többmilliméteres átmérőjű területen.

Fekélybetegségek előfordulása

A nyombélfekély a fejlett országok a 18 év feletti lakosságának mintegy egytizedében fordul elő. A gyomorfekély leginkább a 20-50 év közöttieket érinti. Kétszer annyi férfi betegszik meg, mint amennyi nő. Az összes eset előfordulása az utóbbi évtizedekben nem változott, de a tünetes gyomorfekély fellépése visszaesett, a következmények enyhültek, illetve a betegség lefolyása sem olyan súlyos.

Az is tendencia, hogy egyre későbbi életkorban kezdenek kialakulni a súlyosabb tünetek. A halálozás és a műtétek száma is a felére csökkent a statisztikák szerint. Ennek oka, hogy fejlődött az orvostudomány, és ahogy két ausztrál kutató kiderítette, hogy jelentős részben – akár 60-70 százalékban baktériumok okozhatják az ulcus-betegségeket. Így a modern antibiotikumok elterjedése hozzájárult ahhoz, hogy eleve ritkábban lép fel a fekélybetegség. Ha pedig bekövetkezett, akkor a kezelés hatékonyabb, mint korábban. Így a Helicobacter pylori baktérium negatív hatása az egész lakosságot tekintve csökkent az utóbbi negyedszázadban.

Helicobacter fertőzöttség a harmadik világban

Különböző régiókban e baktériumfertőzöttség a lakosság egyharmadát vagy akár négyötödét is érintheti. Jelenleg a harmadik világban okozza a legtöbb problémát a Helicobacter pylori. A rosszabb higiéniás körülmények között élők és az idősek esetében gyakoribb az ilyen okból fellépő fekélybetegség megjelenése.

Ulcus-betegség csak a baktériumfertőzöttek 10-15 százalékát sújtja. A Zollinger-Ellison-szindróma esetében a sósav túltermelődése okozza a problémát. Ez a gyomorfekély minden századik esetéért felelős. A kórkép kialakulásának oka egy daganat a hasnyálmirigyben, amely túl sok gasztrint termel. A gasztrin egy olyan hormon, amely a gyomorsav termelődését ösztökéli.

További cikkünk erről a témáról: Zollinger-Ellison szindróma

Fekélybetegségek egyéb kiváltó tényezői

Aki dohányzik, annak nagyobb az esélye, hogy gyomor- vagy nyombélfekélyben betegedjen meg, és kezelése is hosszadalmasabb. A szövődmények is súlyosabbak ilyen esetben. A rossz táplálkozási szokások és az alkoholizmus szintén hozzájárulhatnak a gyomorfekély kialakulásához. A fekélykeltő tényezők között vannak emellett fizikai faktorok (mechanikai, hő és ozmotikus), illetve kémiai hatások. Igyekezzünk tehát ne túl forró és ne túl fűszeres ételeket fogyasztani. A stressz is hozzájárulhat a fekély kialakulásához. A stressz azonban orvosi értelmezésben súlyos sérülést, égést, sokkot, fertőzést is jelenthet, ami szintén hozzájárulhat a fekélybetegséghez.

Fekélybetegségek kockázatának csökkentése

A fekélybetegség rizikóját mindezek után úgy mérsékelhetjük, ha a dohányzást kerüljük, rendszeresen étkezünk, és igyekszünk kerülni a stresszt. A fájdalomcsillapító, gyulladáscsökkentő szereket is érdemes mellőzni, ha viszont kénytelenek vagyunk orvosi előírásra ilyeneket szedni, akkor fontos a savtermelés csökkentése a szervezetben – erre más gyógyszerek alkalmasak.

A gyomorfekély kialakulásában a szervezet védekező mechanizmusainak károsodása is szerepet játszhat. Ilyenkor a gyomor nyálkahártyájának keringése kerül a kutatók vizsgálatainak fókuszába. A keringés javítása a fekély kialakulásának esélyét csökkenti. Ezzel magyarázható egyes kutatások szerint a kapszaicin kedvező hatása, ami a gyomor nyálkahártyájának keringését javítja. Az óriás akut stressz-fekélyért (különösen időskorban) a keringés csökkenése lehet felelős – kórélettani szakkönyvek szerint.

Az ulcus duodeni (nyombélfekély) kialakulásában mindemellett örökletes tényezők szerepet játszhatnak, például a 0-s vércsoportú személyekben gyakoribb ez a betegség.


close