Gyomorégés

A gyomorégés a gyomor fájdalma, a kiváltó tényezők közismertek: mint például a csokoládé, illetve chili. Azonban az ételen kívül még sok kiváltó oka lehet a gyomorégésnek. Az alábbiakban bemutatjuk a gyomorégés okait: a dohányzást, a gyógyszereket, a halolajat, a stresszt, a túlsúlyt és az örökletes tényezőket.

Ha állandó gyomorégés kínozza, ideje megismernie a kellemetlen állapotot okozó körülményeket.

Dohányzás

  • A dohányzás rossz hatással van a gyomrot és nyelőcsövet összekötő szelepre, így a sav és a gyomor tartalma a nyelőcsőbe jut vissza.
  • Ennek következménye, hogy a zsírt megemésztő epéből származó sav a gyomorban jelenik meg.
  • A dohányosok szervezete kevesebb nyálat állít elő. A nyál eredeti feladata, hogy a nyelőcsőben megjelenő gyomorsavat kitisztítsa, hatóanyaga a savgyengítő bikarbonát.

Gyógyszerek

Azok a betegek, akiknél gyakori panasz a fejfájás és a gyomor égése, óvatosan kell, hogy bánjanak az ibuprophen hatóanyagot tartalmazó fájdalomcsillapító gyógyszerekkel. A gyulladás csökkentésére szánt fájdalomcsillapítók, amelyek nem tartalmaznak szteroidot, erősíthetik a gyomorégéses tüneteket.

Vannak olyan gyógyszerkészítmények, amelyek szintén rossz hatással vannak a gyomorégésre. Ilyen például számos antibiotikum, kalcium csatorna blokkoló készítmények, de hasonló tüneteket válthatnak ki egyes nyugtatók, hörgőtágítók, illetve a csontritkulás kezelésére felírt gyógyszerek.

Halolaj kiegészítők

Gyomorégést idézhetnek elő a halolajat tartalmazó készítmények. Ezek használata szívpanaszok, depressziós tünetek esetén jellemző. A halolaj olyan természetes kiegészítő készítmény, amely nagy mennyiségű omega-3 zsírsavat tartalmaz.

Az olaj váltja ki a gyomor- bélrendszeri mellékhatásokat.
A hal zsírszegény, fehérjedús élelmiszer, amely jótékony hatású a gyomorégés ellen, de csak akkor, ha egészséges recept alapján készül az étel.

Stressz

A gyomorégés hátterében stressz is állhat, ám a kettő közötti összefüggés nem egyértelmű. A Journal of Psychosomatic Research cikke szerint a gyomorégés tüneteit észlelik erőteljesebben azok a betegek, akik stressz hatása alatt állnak. Tehát a stressz azt eredményezi, hogy a betegekben jobban tudatosulnak a gyomorégés tünetei.

Túlsúly

A túlsúly növeli a gyomorégés kialakulásának kockázatát. Egy tanulmány szerint minél nagyobb a testtömeg index (BMI), annál súlyosabb reflux panaszok jelentkeznek.

A túlsúly és a reflux kapcsolata erősebb a nők esetében. Az összefüggés hátterében ezenkívül állhat a hasi elhízás, az egészségtelen ételek fogyasztása, illetve azok a kémiai anyagok, amelyek a felhalmozódott testzsírokból származnak.

A genetika szerepe

Korábbi vizsgálatok szerint a reflux betegségben harminc-negyvenöt százalékban játszanak szerepet a genetikai tényezők. Ezenkívül pedig az életmód, táplálkozás, testmozgás gyakorisága, a dohányzás befolyásolja a gyomorégéses panaszok megjelenését. A genetikai úton kialakult reflux konkrét okaira eddig még nem derült fény. Az már azonban most is ismert, hogy a gyomor működésének öröklött rendellenessége, vagy a gyomorsav túlzott érzékeny jellege állhat a reflux hátterében.

További ajánlott cikkeink ebben a témában: Gyomorégés ellen házilag, Gyomorégés gyógyszeres kezelése


Tünetek

close